Ciasto na maślance z borówkami i kruszonką




Sezon letni, dużo owoców, dużo ludzi i myśli. Jak nie wiesz co ciekawego zrobić w swoim życiu, to upiecz ciasto. Szybki i satysfakcjonujący efekt gwarantowany.
Ciasto jest na maślance, dlatego nie schnie szybko, jest lekko wilgotne, dobrze trzyma dużą ilość owoców, a na ciepło smakuje najlepiej, przywołując wspomnienia z dzieciństwa, gdzie czas płynął wolniej. 

Składniki na dużą prostokątną blaszkę ok. 25x30cm.
1 szklanka maślanki (250ml)  
3 jajka
3/4 szklanki cukru  
0,5 szklanki oleju  
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia  
2,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej  
borówki/jagody lub inne letnie owoce 300-400g

Kruszonka:
50g masła
7 łyżek mąki
3 łyżki cukru

Jajka ubić z cukrem, dodać maślankę, olej i wymieszać. Następnie do masy dodać mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać na jednolitą masę. Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Można posypać trochę ciasto bułką tartą, żeby wchłonęła sok z owoców. Umyte i osuszone owoce rozłożyć na cieście.
Składniki na kruszonkę połączyć i rozetrzeć palcami. Posypać ją na owoce, można też płatkami migdałowymi
Piec 50-60min w temp 180 st. C, do tzw. suchego patyczka.





Komentarze

  1. Jak już o borówce mowa, to myślę, że również zastanowimy się nad tym rozwiązaniem, bo już świetne krzewy owocowe widziałem w ofercie https://florexpol.eu/323-krzewy-owocowe . W naszym ogrodzie zawsze musi być dużo roślin oraz krzewów owocowych, bo dzięki temu korzystamy oraz mamy piękny ogród.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)

Popularne posty