Sernik z ciasteczkami Oreo podrasowany


Nic na to nie poradzę, że zawsze muszę 'ulepszyć' pod siebie zwykły nurt przepisów na ciasto. Dla jednych nic nie jest warte poza klasyką, a dla mnie na odwrót, muszę dorzucić swoje trzy grosze, w tym wypadku trzy dodatkowe składniki, do popularnego pomysłu na połączenie sernika z ciasteczkami. Zazwyczaj chcę wprowadzić więcej wartości do ciasta, a przy tym, żeby było dalej pyszniutkie, jak nie lepsze. Więc, mamy tu dodane do kremowego twarożku: tofu, mleczko kokosowe, trochę kaszy jaglanej, pastę kokosową oraz ksylitol zamiast cukru. Dla mnie znakomite, dlatego dzielę się z ciekawskimi. Na drugie śniadanie, czy jeden z posiłków, nie ma sprawy :)



Składniki na tortownicę o śr. 18cm (na 24-26cm podwoić ilość składników)
Spód:
80g ciastek oreo (klasyczne lub double)
50g mąki owsianej lub zmielić płatki owsiane
30g masła
3 łyżki wody

Masa:
350g twarogu delikatnego, kremowego (użyłam president)
180g tofu naturalnego
60g ugotowanej kaszy jaglanej na wodzie
120g mleczka kokosowego, gęstego
1 łyżka soku z cytryny
2 jajka
70g ksylitolu lub erytrolu 
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego
40g ciastek oreo 

Polewa:
100g serka śmietankowego typu bieluch
2 łyżki mleczka kokosowego gęstego
1 łyżeczka ksylitolu/cukru

Uwaga:
Jeżeli nie macie dostępu do jakiegoś składnika lub nie chcecie specjalnie kupować, to: -zamiast tofu dodać zwykłego, kremowego twarogu, 
-ksylitol zamienić na cukier, 
-mleczko kokosowe na śmietankę 30%
Ciasteczka posiekać i zmiksować na drobno. Dodać mąkę owsianą, rozpuszczone masło i wodę. Rozdrobnić na lepką masę. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać masę na spód i równo uklepać.
Tofu pokroić, włożyć do dużej miski. Dodać kaszę, mleczko kokosowe i sok z cytryny, można dolać 3-4 łyżki wody. Zmiksować dokładnie na gładką masę. Następnie dodać jajka, twaróg i ksylitol, ponownie zmiksować, do połączenia się składników. Na koniec wmiksować mąkę ziemniaczaną, a później wmieszać posiekane ciastka.

Masę wlać na przygotowany spód. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i piec 50 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić lekko drzwiczki i zostawić w nim sernik, aż do ostygnięcia. Można później wyjąć i wystudzić do końca na blacie.
Połączyć składniki na polewę i krótko zmiksować. Nałożyć na wierzch wystygniętego sernika, można posypać pokruszonym ciastkiem i włożyć do lodówki na min. 2 godziny.




Komentarze

Popularne posty