Sheperd's pie, zapiekanka pasterska


Sheperd's pie, czyli zapiekanka pasterska popularna w Anglii. To potrawa z mięsa i warzyw, ułożona warstwowo, z sprężystym, gulaszowym spodem i aksamitną, kremową górą. Kawałki są foremne, nie rozlewają się po całym talerzu, jednak nie będzie to idealna postać, wiadomo po nałożeniu lekko się rozejdzie.
Dobra, komfortowa rzecz, zwłaszcza na jesienną pogodę i dużo osób przy stole lub na parę dni jedzenia :)




Składniki (ok. 8-10 porcji, na mniejszą ilość można zrobić z połowy składników)
1 kg mielonej wołowiny lub jagnięciny
1 cebula
2 duże marchewki
6 ząbków czosnku
3 łyżki sosu Worcestershire
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 szklanka czerwonego wina
1 szklanka bulionu (250ml)
sól, pieprz
tymianek
rozmaryn

Ziemniaki:
1 kg obranych ziemniaków
200g śmietany 18%
50g masła
2 żółtka
70g tartego sera typu cheddar/bursztyn
sól

Ziemniaki pokroić na mniejsze kawałki, zalać w garnku wodą (może być już wrzątek) do wysokości ziemniaków, posolić ok. 1 płaską łyżeczkę i ugotować do miękkości ok. 15 minut. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia.

W międzyczasie obrać marchewki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, obrać cebulę i pokroić w kostkę, czosnek posiekać w kostkę. Na dużej patelni lub w woku rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić mięso i podsmażyć na brązowy kolor. Jeśli wytopi się z niego dużo tłuszczu/płynu, to odlać go z patelni. Następnie dodać marchewki, cebulę, czosnek i połowę szklanki bulionu. Dodać łyżeczkę rozmarynu, 2 łyżeczki tymianku, sos Worcestershire, sos sojowy, koncentrat pomidorowy, posolić według gustu i posypać pieprzem.  Gotować ok. 10 minut, żeby warzywa trochę zmiękły. Następnie wlać wino, resztę bulionu i gotować jeszcze 5 minut lub trochę więcej. Masa ma być lepka, ale nie wodnista, płyny powinny do tego stopnia odparować.
Do ziemniaków dodać masło, śmietanę i żółtka. Dodać ok. pół łyżeczki soli i posypać pieprzem, następnie ubić na puree najlepiej blenderem do tego. Na koniec wmieszać starty ser. 
W naczyniu żaroodpornym rozłożyć równo mięso, powinno sięgać nie wyżej jak do połowy naczynia. Na to nałożyć puree ziemniaczane. Możecie to zrobić łyżką, ale trudno się je nakłada, bo jest lepkie i trochę gorzej wygląda. Mój sposób: wziąć jednorazowy woreczek foliowy, jak na śniadanie, nałożyć do środka masę ziemniaczaną, ścisnąć górę i odciąć jeden dolny róg, żeby powstała nieduża dziurka do wyciskania masy. Następnie wyciskać z woreczka puree na wierzch zapiekanki w paski, zaczynając od górnego rogu po skosie. Możecie się tym pobawić i zrobić inny wzorek, jeśli macie szprycę do wyciskania to jeszcze lepiej.
Następnie włożyć zapiekankę do piekarnika nagrzanego na 200 st. C i  zapiekać 30 minut.



Komentarze

Prześlij komentarz

Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)

Popularne posty