TRYB JASNY/CIEMNY

Sałatka z brokułem, jajkiem i jogurtowym sosem z chia


Zdarza mi się dzień, gdy zapomnę o obiedzie i pozostaje zrobić sałatkę. Mam zawsze parę dobrych rzeczy pod ręką, a sałatka przyjmie dużo. Tak wpadła wreszcie jakaś odmiana, mam nadzieję, że przywoła wiosnę na dobre.
Główną wariacją jest tu sos, z oliwy, jogurtu bądź kefiru, z dodatkiem nasionek chia. bardzo fajnie się komponuje i łączy sałatkę. Lekkie zarzucenie zieleniną i od razu czuj się człowieku, jakbyś przeszedł miesięczny detoks. No trochę tak to działa :)

Składniki - 1 porcja:
garść sałaty
4 ugotowane różyczki brokuła 
1 suszony pomidor, pokrojony
1 jajko, ugotowane
1 łyżeczka prażonych pestek słonecznika (prażę na zapas na suchej patelni) 

Sos:
1 łyżeczka oliwy
2 łyżki jogurtu lub kefiru
1/3 łyżeczki musztardy
szczypta soli, pieprzu
1 płaska łyżeczka nasion chia
1/3 łyżeczki miodu

Zmieszać składniki na sos i odstawić. Ułożyć sałatkę na talerzu, polać sosem. Polecam dać świeżo mielony pieprz.

Podane z chlebem gryczanym, podpieczony  z oliwą na patelni - przepis tutaj.









Komentarze

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku