Pizza na spodzie z komosy ryżowej


Ten pomysł odmieni wasze postrzeganie na temat składników, których używa się w kuchni, często tylko jednowymiarowo. Pizza na spodzie z komosy ryżowej jest totalnie rewelacyjna. Po pierwsze, spód jest dobrze zwarty, podzielnie się kroi i można trzymać kawałek w ręce. Jest jednolity, lekko miękki, w smaku dość neutralny, trochę z orzechowym posmakiem, ale kasza się bardzo nie wybija.
Jedyne o czym musicie pamiętać, to namoczyć dzień wcześniej komosę ryżową i mieć blender, a najlepiej taki z pojemnikiem, co ma ostrza na spodzie.
Taką pizzę można jeść nawet codziennie, bo zawiera dobre i wartościowe źródło węglowodanów, z dużą ilością błonnika, białka i witamin. Oczywiście nie jest po to, żeby zastąpić całkowicie klasyczna pizzę, ale jest taką opcją na co dzień, kiedy bardzo pizzę lubimy, a wiadomo, że jedzona zbyt często nie wpływa za dobrze na figurę i zdrowie. Więc, może przekonacie się sami, czy ta propozycja też Wam się spodoba :)


Pomysł znaleziony w skarbnicy inspiracji, czyli na instagramie (babeczka_na_siłowni).

Składniki - 1 spód
100g komosy ryżowej (quinoa)
1/2 łyżeczki soli

Komosę wsypać do pojemnika lub jakiegoś naczynia i zalać wodą 2 razy ponad jej poziom. Odstawić pod przykryciem na minimum 12 godzin.
Po tym czasie odsączyć z wody, przełożyć do blendera, dodać sól i zmiksować na gładką, białą pastę.

Papier do pieczenia położyć na blasze i posmarować go oliwą/olejem. Rozsmarować masę na okrąg, dość cienko, tak na 0,5 cm. Włożyć blaszkę do nagrzanego piekarnika na 200 st. C i podpiec przez 15 minut.

Wyjąć, nałożyć dodatki i zapiec jeszcze przez 10-12 minut. Gotowe!

Moje dodatki:
sos pomidorowy z czosnkiem, ciecierzycą i ziołami
mozzarella
salami
świeży szpinak
oliwa z rozmarynem, do polania


Druga wersja z wędzonym łososiem, suszonymi pomidorami i bazylią.


Komentarze

  1. Doskonaly pomysl. Zaintrygowalas mnie,tym spodem z komosy. Musze jak najpredzej skorzystac z Twojego przepisu :-).

    OdpowiedzUsuń
  2. W sumie nie miałem jeszcze okazji używać takiego spodu do pizzy, ale myślę, że dzięki temu przepisowi to przetestuję. Natomiast całkiem niedawno zajadałem się pyszną pizzą z łososiem https://mowisalmon.pl/przepisy/pizza-z-lososiem/ i jestem przekonany, że każdy kto jej spróbuje to na pewno stwierdzi, że jest przepyszna.

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)

Popularne posty