TRYB JASNY/CIEMNY

Chili con carne idealne


Z pozoru tak wiele w tym przepisie jest sprzeczności, że aż wychodzi z tego połączenia ideał !
Muszę przyznać, że nie ciągnęło mnie specjalnie do zrobienia słynnego chili, do chwili gdy znalazłam przepis, który zdawał się być skazanym na sukces lub jedną wielką porażkę. 
Nie chce się za szeroko o tym rozpisywać, wystarczy jak sami zrobicie i podzielicie się swoimi wrażeniami, a jest warto, o tak. 


Czasem towarzystwo wydające się być kompletnie z różnych kultur i szufladek, razem dogaduje się dobrze i tworzy zgraną paczkę, tutaj tak jest i wyszła z tego naprawdę dobra przyjaźń. Na pewno wejdzie w stały cykl spotkań na jednym talerzu. Ugotujcie do tego garnek ulubionego ryżu, rozkrójcie dojrzałe, kremowe awokado i dzielcie się tą dobrocią z innymi. Porządnie rozgrzewa i syci na długo, moja wersja jest dość łagodna jak na chili. Po prostu ostra, ale nie tak do łez. Dodałam 1/4 łyżeczki chili, a zalecali 2 łyżeczki, więc macie już porównanie, nie wiem co by się działo przy tej ekstremalnej ilości, ale na pewno by piekło... i to dwa razy.

Składniki (ok. 5 porcji):
1 cebula
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
3 ząbki czosnku
1/4 łyżeczki soli
olej
200 ml czerwonego wina, półwytrawne
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka mielonego kminku
1/3 łyżeczki ostrej papryki
1/4 łyżeczki mielonego chili (lub więcej)
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżka kakao
2 kostki gorzkiej czekolady
1 płaska łyżka miodu
1 puszka krojonych pomidorów
2 łyżki keczupu
300-400g mielonej wołowiny
1/2 lub 1 puszka czerwonej fasoli
pół pęczka świeżej kolendry lub pietruszki
1 kostka bulionu warzywnego, najlepiej bio

do podania:
ugotowany ryż, brązowy lub placki tortilli
awokado
świeża kolendra

Cebulę obrać, przekroić na pół i posiekać w kostkę. Papryki pokroić w grubą kostkę. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę z paprykami i przykryć pokrywką. Dusić do miękkości, ok. 10 minut. Następnie posolić, dodać pokrojony czosnek, wlać wino, sos sojowy i dodać wszystkie przyprawy, Następnie dodać kakao, czekoladę, miód, kostkę, pomidory i keczup. Wymieszać i chwilę pogotować. Dodać mięso i odsączoną fasolę, zamieszać i przykryć. Dusić 30 minut, na koniec dodać posiekaną kolendrę i wyłączyć palnik. Dosolić według gustu.

Podawać z ryżem lub plackami i kolendrą. Można nałożyć na wierzch awokado i łyżkę śmietany.











Komentarze

  1. I znalazłam się przez chwilę w Meksyku <3 I to awokado, no danie idealne! :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku