Przekładane bakłażany na vege obiad


W cieplejsze dni nie ma się ochoty na ciężkie, mięsne jedzenie - tak, mówię za siebie :) Dużo owoców, warzyw, wody, kawy do nauki i deserów, bo nazbierało się urodzin^^. 
Długo chodziły za mną bakłażany, już prawie dosłownie. Więc zostały upieczone, przełożone prostymi składnikami, wszem i wobec poznanym, a wiadomo, że szpinak i pomidory się lubią. A  stają się sobie jeszcze bliższe przez bakłażany. Trzy wieżyczki na obiad i dziękuję. Na dobry, ciepły dzień :)

Składniki (ok. 10 sztuk)
2 bakłażany
oliwa
200g szpinaku, mrożonego
ok. 250g passaty pomidorowej
4 ząbki czosnku
sól, pieprz
2 łyżki serka śmietankowego, u mnie kozi'
twardy ser, do starcia
ew. bazylia, do podania

Bakłażany pokroić w 1cm plastry, włożyć do duzej miski, posypać solą, żeby każdy plaster się trochę nią pokrył, odstawić na 30 min. Rozłożyć na blasze,  wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować oliwą. Piec ok. 20 minut, w temp. 200 st. C, do miękkości.

Na jedną patelnię wlać trochę oliwy, wrzucić szpinak i poddusić. Dodać sól, przeciśnięte 2 ząbki czosnku i pieprz. Jeszcze podsmażyć parę minut. Na koniec dodać serek śmietankowy.
Na drugą patelnię lub do rondla wlać łyżeczkę oliwy, wrzucić przeciśnięte 2 ząbki czosnku, chwilę podsmażyć i wlać sos pomidorowy. Gotować na małym ogniu 15-20 min. żeby zgęstniał. Doprawić solą i pieprzem.

Na plaster bakłażana nałożyć trochę sosu, łyżeczkę szpinaku, przykryć drugim plastrem, na to znowu sos, szpinak i posypać serem. Można położyć listki bazylii.






Komentarze

  1. teraz bakłażany podane w tak apetyczny sposób "chodzą" i za mną! bardzo fajny pomysł na lekki obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię wege dania - ideał na takie temperatury!

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam bakłażany, szpinak, pomidory, czosnek.... czyli muszę wypróbować Twój przepis!!!! Koniecznie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)

Popularne posty