Przejdź do głównej zawartości
Sałatka z szynką parmeńską i mozzarellą
Pierwszy raz spróbowałam tej sałatki w świetnej, włoskiej restauracji, w Tarnowie. Włoskie smaki bardzo lubię, jest to właściwie moja ulubiona kuchnia i często pojawia się na moim stole. Postanowiłam odtworzyć tą kompozycję w domu i muszę przyznać, że mi się udało :) Odkryłam również niesamowity smak, jaki nadaje sałatce moje nowe odkrycie - krem balsamiczny, dostępny w ekskluzywnych sklepach, ale robi dużą robotę. Potrzeba nam jeszcze, trochę niecodziennych składników, ale zapewniam was, że warto chociaż raz skusić się na taką przyjemność.
Składniki:(2 porcje)
- 2 garście sałaty lodowej
- 2 garście rukoli
- 1 pomidor, plasterki
- 1/2 awokado, plasterki
- 4 suszone pomidory, pociąć w paski
- 4 plastry szynki parmeńskiej (prosciutto)
- kulka mozzarelli
Do podania:
- parę cienkich plastrów parmezanu
- oliwa z oliwek
- krem balsamiczny (użyłam densa di balsamico)
Na talerzach ułożyć sałaty, pokrojone warzywa, porwaną na kawałki szynkę. Mozzarellę można układać pokrojoną w plasterki lub porwaną w palcach na średnie kawałki (ja tak zrobiłam). Na wierzch położyć parmezan, polać oliwą i kremem balsamicznym.
Komentarze
Publikowanie komentarza
Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)