TRYB JASNY/CIEMNY

Sałatka z szynką parmeńską i mozzarellą


Pierwszy raz spróbowałam tej sałatki w świetnej, włoskiej restauracji, w Tarnowie. Włoskie smaki bardzo lubię, jest to właściwie moja ulubiona kuchnia i często pojawia się na moim stole. Postanowiłam odtworzyć tą kompozycję w domu i muszę przyznać, że mi się udało :) Odkryłam również niesamowity smak, jaki nadaje sałatce moje nowe odkrycie - krem balsamiczny, dostępny w ekskluzywnych sklepach, ale robi dużą robotę. Potrzeba nam jeszcze, trochę niecodziennych składników, ale zapewniam was, że warto chociaż raz skusić się na taką przyjemność. 


Składniki:(2 porcje) 
2 garście sałaty lodowej 
2 garście rukoli 
1 pomidor, plasterki
1/2 awokado, plasterki
4 suszone pomidory, pociąć w paski
4 plastry szynki parmeńskiej (prosciutto)
kulka mozzarelli  
Do podania: 
parę cienkich plastrów parmezanu
oliwa z oliwek
krem balsamiczny (użyłam densa di balsamico

Na talerzach ułożyć sałaty, pokrojone warzywa, porwaną na kawałki szynkę. Mozzarellę można układać pokrojoną w plasterki lub porwaną w palcach na średnie kawałki (ja tak zrobiłam). Na wierzch położyć parmezan, polać oliwą i kremem balsamicznym. 




Komentarze

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku