Cupcakes cynamonowe z granolą i czekoladą
Takie świąteczne babeczki, które są mięciutkie, pachnące cynamonem, a w środku mają same pyszności. Do kremu dodałam zielonego barwnika, chciałam żeby był ciemniejszy, ale nie dało się bardziej. Można użyć odciśniętego soku z gotowanego szpinaku, to kolor raczej wyjdzie ciemniejszy i bardziej naturalny. Polecam na święta i nie tylko :)
Składniki (20 muffinek):
- 300g mąki pszennej (dałam 100g pełnoziarnistej)
- 150g masła, bardzo miękkiego
- 150g cukru
- 2 jajka
- 100ml mleka
- 100 ml jogurtu naturalnego lub maślanki
- 1 łyżeczka sody
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżka cynamonu
- 100g czekolady gorzkiej, posiekanej w kosteczkę
- 3 łyżki pestek dyni
- 3 łyżki dowolnej granoli (dałam piernikową)/ ew. jakieś musli
Dekoracja:
- 350 ml śmietany kremówki
- 125g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan-fix
- barwnik spożywczy lub sok ze szpinaku
- cukrowe gwiazdki, perełki, pisaki
Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajka, ubijać na gładką masę. Zmieszać mąkę z sodą, proszkiem, cynamonem i solą. Mleko zmieszać z jogurtem. Dodawać do masła na zmianę mieszankę z mąką i mleko, cały czas miksując. Na koniec wmieszać czekoladę, pestki dyni i granolę.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami i nakładać do nich po łyżce ciasta. Piec 15-20 min. w temp. 180 st. C.
Śmietankę ubić, pod koniec dodając śmietan-fix i cukier puder. Ubić na sztywno, dodać mascarpone i barwnik. Zmiksować na gładką masę.
Wyglądają po prostu bajkowo!
OdpowiedzUsuńPrzepiękne, wprost... perfekcyjne! :)
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt :)
www.amatorskiegotowanie.blogspot.com
Fajne!
OdpowiedzUsuńRadosnych i smakowitych Świąt Ci życzę:)
Dziękuję za życzenia i mam nadzieję, że spędzicie te święta w ciepłym, rodzinnym gronie :)
OdpowiedzUsuńIle dokladnie gram masla utrzec z cukrem?
OdpowiedzUsuńOj właśnie zobaczyłam, że nie napisałam w składnikach: 150g masła :)
Usuńdzieki wielkie :)) sa przepyszne <3!!!
Usuń