TRYB JASNY/CIEMNY

Spring rolls z kurczakiem i sosem orzechowym


Jak już kiedyś wspominałam, nie lubię za bardzo używania dużej ilości tłuszczu w mojej kuchni. Dlatego papier ryżowy, wykorzystałam nie do popularnej odmiany spring rolls, czyli sajgonek, które smażone są w głębokim tłuszczu, a po prostu zawinęłam składniki w cieniutki i lekki naleśniczek.



Szkoda, że tak długo zwlekałam z tym przepisem, bo to wspaniały sposób na różne okazje. Możemy podać je jako przekąskę na przyjęciu, zrobić na lekką kolację lub zapakować na drugie śniadanie do pracy. Koniecznie z orzechowym sosem !



Składniki ok. 12-14 sztuk

Kurczak:
1 duża pierś z kurczaka
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju
1 łyżeczka brązowego cukru
1 łyżeczka soku z limonki
1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
1 duży posiekany ząbek czosnku

1 średni ogórek
1 duża marchewka
2 szklanki posiekanej kapusty pekińskiej
12-14 sztuk papieru ryżowego

Sos orzechowy:
2 łyżki masła orzechowego
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki soku z limonki
1 łyżeczka ostrego sosu np. tabasco
ciepła woda

Kurczaka pokroić na małe paski i wymieszać z podanymi dodatkami. Usmażyć na złoty kolor na rozgrzanej patelni/
Ogórka i marchewkę pokroić w cieniutkie paseczki. Najlepiej przekroić je najpierw na 3 części i dopiero na paski. Przygotować płaską miskę, wypełnioną na dnie ciepłą wodą.
Krążek papieru ryżowego moczyć w misce z wodą przez parę sekund, żeby zmiękł i zrobił się giętki. Położyć na płaskiej powierzchni np. plastikowej desce. Na samym środku układać po kolei na sobie kapustę, paski marchewki, ogórka i kawałki kurczaka. Nie za dużo, żeby się dało porządnie zawinąć. Złożyć do środka najpierw krótsze boki, a potem dłuższe, dobrze dociskając.

Zmieszać wszystkie składniki na sos, dolać ciepłej wody do pożądanej konsystencji, jeśli się nie chce połączyć to podgrzać, żeby masło się rozpuściło. Powinien być w miarę rzadki, jak maślanka.

Gotowe spring rollsy maczać w sosie i  jeść rękami ;)








Komentarze

  1. Bardzo fajny przepis :)
    Przyznam, że nigdy nie jadłam żadnej potrawy w papierze ryżowym ;) A wygląda naprawdę smakowicie :)

    Ściskam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  2. jak dla mnie coś świetnego!! pyszne, zdrowe danie w dodatki z tak smacznym orzechowym sosem *-* chciałabym zjeść dziś taki obiad.

    OdpowiedzUsuń
  3. super... i po zawinięciu "rollsa" już nie pieczesz tego w żaden sposób? świetny i prosty przepis, podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie nie, zostaje sobie taki surowy :) Może kiedyś spróbuję coś w nich zapiec, ale smażenia się raczej nie tykam :P

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku