TRYB JASNY/CIEMNY

Pieczona owsianka brownie z bananem- szybki przepis


Nawet jak ma się swoje ulubione typy posiłków, to czasem mogą się znudzić, więc wtedy ratuje nas inna forma podania produktu. Owsiankę w lecie lubię podawać na zimno, napęczniałą przez noc z jogurtem i owocami. Za to w zimie, kierując się sezonowością nie tylko składników, ale też całokształtu jedzenia, przez aromaty i sposób obróbki, dla zimy najatrakcyjniejsze będzie pieczenie. Do tego czekoladowe, cięższe aromaty i mięciutki, kremowy banan. Można potraktować taką owsiankę jak zdrowszy zamiennik czekoladowego ciasta.
To przepis typu: zmiksuj, wlej do foremki i wstaw do piekarnika. Prostota, która sprzyja urozmaiceniu codzienności. Można zajadać od razu na ciepło lub zabrać ze sobą w pojemniku w zabiegany dzień.


Składniki - 1 porcja
50g płatków owsianych
1 banan -120g
110ml mleka roślinnego lub dowolne
20ml zaparzonej kawy - ew. pół łyżeczki rozpuszczalnej w proszku lub inki
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka cukru 
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
duża szczypta soli
2 kostki gorzkiej czekolady, posiekanej


Połowę banana i czekoladę odłożyć na bok. Zmiksować blenderem pozostałe składniki. 
Foremkę ceramiczną o śr. 15 cm natłuścić olejem i wlać połowę masy. Następnie pozostałego banana pokroić na podłużne plastry i poukładać na masie, posypać połową czekolady. Polać pozostałą masą i posypać resztą czekolady. 
Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 st. C i piec 20 minut. Wierzch można posypać cynamonem i podać z jogurtem lub polać odrobiną mleka.






Komentarze

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku