TRYB JASNY/CIEMNY

Żółte curry z imbirem, kurczakiem lub tofu


Właściwie od jakiegoś czasu u mnie w kuchni króluje kuchnia azjatycka i włoska. Lubię te mieszanki smaków, konsystencji, chrupkich dodatków, kwaskowych nut, doskonałych sosów spajających całe danie. 

Curry to już stały bywalec, tym razem w wersji skoncentrowanej na żółtych dodatkach, które ocieplą każdą atmosferę i rozwieją napięcia. Pyszne, jedzcie :D



Składniki na 2 porcje:
2 piersi z kurczaka lub 250g tofu naturalnego
200 ml  mleczka kokosowego lub śmietanki 30%
1 łyżeczka kurkumy
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
3cm świeżego korzenia imbiru
1/2 łyżeczki cukru, najlepiej brązowego
2 łyżeczki startej skórki z cytryny lub limonki
1 łyżka soku z cytryny lub limonki
2-3 łyżki pasty curry ze słoiczka (yellow curry)/opc. 1 łyżka curry w proszku
3 łyżki passaty pomidorowej
olej rzepakowy
sól, 
pieprz świeżo mielony

Filety z kurczaka lub tofu pokroić na małe kawałki, włożyć do dużej miski, posypać solą oraz pieprzem. Dodać przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek, starty na tarce o drobnych oczkach imbir, sok i skórkę z cytryny oraz jedną łyżkę oleju. Odstawić na 5-10 minut do zamarynowania, można na dłużej. 
Na dużej patelni rozgrzać łyżeczkę oleju, wrzucić posiekaną w kostkę cebulę i zeszklić. Dodać kurczaka (tofu) z marynatą i smażyć na średnim ogniu do ścięcia kawałków, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodać pastę curry lub curry w proszku i kurkumę. Całość dokładnie wymieszać i smażyć przez 1-2 minuty. Na koniec dodać śmietankę lub mleczko kokosowe. Gotować dalej przez 5 minut, mieszać co jakiś czas. Powinno lekko zgęstnieć. Doprawić do smaku. 
Wraz ze stygnięciem curry będzie gęstnieć. Podawać w pół-głebokich miskach, z ryżem i tajską sałatką.

Tajska sałatka z ogórka i marchewki (2 osoby)
1/2 długiego ogórka szklarniowego
1/2 marchewki
1 łyżka octu jabłkowego
1/2 łyżeczki cukru
szczypta soli
dodatki, które podkręcają smak:
opc. pół łyżeczki oleju sezamowego
opc. parę kropel  sosu rybnego

W misce wymieszać składniki na marynatę, dodać posiekanego w plasterki ogórka (nie obierać) i marchewkę ostruganą w paski lub cieniutko posiekaną w plastry.
Wymieszać i podawać z curry.





Komentarze

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku