Zapiekanka z pożywnymi dodatkami - duża blacha do piekarnika




Łapię się teraz na poszukiwaniu bardzo praktycznych rozwiązań w kuchni. Ma być dość prosto, chociaż bez przesady, moja ambicja kulinarna nie broni się przed trochę dłuższym pobytem w kuchni. Ma być pożywnie, wartościowo i wystarczyć na 2-3 dni. Najlepiej jeszcze, żeby było to jedzenie, które można zabrać na posiłek do pracy. Oto z poszukiwań w mojej głowie wyszedł pomysł na zapiekankę, jaką pamiętam z dzieciństwa. Wtedy, kiedy nie była u nas jeszcze tak popularna pizza, a jej miano przybrała właśnie taka zapiekanka-placek, pieczony często w dużej, prostokątnej blaszce na ciasto. Wyrastała pięknie, miała grubsze brzegi, a w dodatkach obowiązkowo znajdowało się pieczarki, podsmażoną cebulkę, była i szynka, a na wierzchu obowiązkowa obfitość startego sera żółtego.
Teraz zrobiłam opcję bardziej urozmaiconą, o warzywa, przyprawy, ale dodatki już inna bajka dla każdego, chociaż bardzo polecam moją wersję :)




Zapiekanka - duża blacha do piekarnika 
Ciasto 
300g mąki, u mnie orkiszowa jasna 
30g drożdży świeżych 
1 szklanka wody cieplej 
1/2 łyżeczki soli łyżeczka cukru 
2 łyżki oliwy 

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie i dodać cukier. Do miski wsypać mąkę, dodać sól, rozpuszczone drożdze i oliwę. Zagnieść na jednolite ciasto, pougniatać trochę na stolnicy jeśli zbyt się klei to podsypywać mąką. Odstawić na czas przygotowania składników i nakryć ściereczką. 

Składniki na wierzch: 
Koncentrat pomidorowy ok 3-4 łyżki 
Oregano, bazylia 
Pół cukinii, przekroić na pół i w plasterki 
Pół papryki lub cała mniejsza pokroić w paski 
1 kostka tofu wędzonego 180g, pokroić w średnią kostkę, posypać papryką w proszku wędzoną lub słodką, podsmażyć parę minut na patelni*
6 sztuk średnich pieczarek
1/2 łyżeczki sosu sojowego
tymianek suszony
opc. kukurydza do posypania
ser żółty do tarcia na wierzch 

*Opcjonalnie zamiast tofu: szynka lub kiełbasa wiejska pokrojone w kostkę i podsmażone do zrumienienia na patelni


Pieczarki pokroić w plasterki, wrzucić na rozgrzana patelnię skropioną oliwą, dodać 1/2 łyżeczki sosu sojowego, posypać tymiankiem i podsmażyć, aż zmiękną, parę minut

Ciasto rozwałkować na szerokość blachy, można pod koniec porozciągać rękami. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć ciasto, posmarować koncentratem, posypać oregano i bazylia. 
Ułożyć cukinię, paprykę, podsmażone pieczarki i tofu lub szynkę/kiełbasę, posypać kukurydzą i tartym serem według gustu . Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st C i piec ok 25 minut.

Na ciepło z keczupem, majonezem czym lubicie :)











Komentarze

Popularne posty