Grzanka z sosem paprykowym, suszonymi pomidorami i jajkiem
Można narzekać, że grudzień, zimno, ciemno, leniwie, ale można też pocieszyć się energio-doładowującą grzanką, z takim dobrym sosem, że będziecie zawzięcie trzymać ten słoik w lodówce jak schowane prezenty na święta w szafie.
Więc zróbcie sobie to pyszne śniadanie, pewnie weekendowe, kombinujcie z dodatkami, ale nie odrzucajcie cienkich pasków papryki, najlepiej tej podłużnej, bo ten chrupki dodatek świetnie komponuje się z całością. Dodałam tu podsmażone, aromatyczne boczniaki, które są ciekawym dodatkiem. Zimowy sezon będzie na pewno przyjemniejszy :)
Sos paprykowy z suszonymi pomidorami
100g jogurtu naturalnego
1 płaska łyżeczka majonezu
1/3 łyżeczki pasty z papryczek chili (np z lidla)
1 płaska łyżeczka pasty z suszonych pomidorów (można zmiksować samemu całe)
szczypta papryki słodkiej mielonej
szczypta soli
1 łyżka wody
Wszystko wymieszać, przełożyć do słoiczka.
Grzanka:
Ulubiony chleb, bułka, używam orkiszowego na zakwasie domowego
oliwa
pasta z suszonych pomidorów
plasterek boczku, podsmażony
jajko sadzone
plasterek sera, cheddar jest świetny
cienkie plasterki podłużnej papryki
listki sałaty
Opcjonalnie:
Parę boczniaków (lub posiekanych z grubsza pieczarek) wrzucić na patelnię skropioną oliwą, podsmażać 3 minuty, następnie dodać trochę sosu sojowego ok. 1/3 łyżeczki, posypać tymiankiem, pieprzem i podsmażać jeszcze parę minut.
Grzankę skropić oliwą, podpiec na patelni z dwóch stron lub w opiekaczu. Posmarować cienko pastą z suszonych pomidorów, nałożyć ser i znowu lekko podpiec. Następnie posmarować odrobiną sosu, nałożyć boczek, sałatę, plasterki papryki i jajko. Polać jajko sosem i posypać świeżo mielonym pieprzem. Na wierzch można położyć parę boczniaków, jeśli używacie.
Smacznego!
Komentarze
Publikowanie komentarza
Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)