TRYB JASNY/CIEMNY

Sernik dyniowy z orzechowym spodem i cynamonową posypką


Szybki i lekki przepis na sernik z pomysłem na wykorzystanie dyniowych zapasów. Piekę zwykle średnią dynię, z części robię zupę, a z pozostałego puree wychodzą nowe koncepcje.
Chciałam zrobić ciasto z dynią, ale nie, jak zwykle, chlebek dyniowy. Skupiłam się na dodatku orzechów, lekkości masy serowej, która nie jest z tych ciężkich, kremowych, tylko z tych lżejszych, bardziej piankowych. Pyszna opcja na posiłek, nie dodawałam dużo cukru, więc jeśli ktoś lubi bardzo słodkie, to trzeba dodać parę łyżek cukru więcej, ale nie polecam, jest pysznie i z równowagą :) 




Spód:
1 szklanka migdałów lub orzechów laskowych pomieszanych z pekanami
1,5 szklanki płatków owsianych
2 łyżki masła orzechowego
50g miękkiego masła
1 płaska łyżka miodu
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Masa serowa:
500g mielonego twarogu
250g ricotty
4 jajka
duża szczypta soli
3 łyżki śmietanki 30%
6 łyżek cukru lub erytrytolu
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Na warstwę dyniową dodatkowo:
300g puree z dyni (wcześniej upieczona dynia i zmiksowana blenderem)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1-2 łyżki cukru lub c.pudru
1/4 łyżeczki cynamonu

Wierzch:
1 łyżka brązowego cukru
1/2 łyżeczki cynamonu

Orzechy z grubsza posiekać, zmielić w blenderze na formę piasku. Następnie zmielić w blenderze płatki owsiane na mąkę/piasek. Połączyć w misce, dodać sól i proszek do pieczenia W garnuszku lekko podgrzać masło orzechowe z miodem i masłem, tylko do rozpuszczenia. Wymieszać, wlać do miski z orzechami, płatkami i zagnieść. Tortownicę o śr. 24 cm lub prostokątną blaszkę 20 x 25 cm, wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić orzechową masą. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 160 st. C i podpiec 10 minut. Wyjąć i odstawić na bok.

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do dużej misy włożyć twaróg, ricottę, cukier i śmietankę. Zmiksować do połączenia. Następnie dodać żółtka i zmiksować blenderem, żeby masa była kremowa. Dodać białka, 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej i wymieszać drewnianą łyżką lub szpatułką, do połączenia na puszystą masę. Następnie 2/3 masy wlać na podpieczony spód. Do pozostałej masy serowej w misce dodać puree z dyni, mąkę ziemniaczaną 1 łyżkę cukru pudru i szczyptę cynamonu. Ostrożnie wykładać partiami, dużą łyżką, masę dyniową na masę serową i delikatnie rozsmarowywać. Wierzch posypać wymieszanym cukrem z cynamonem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 170 st. C i piec 60 minut. Można przykryć formę pod koniec pieczenia kawałkiem folii aluminiowej, jeśli sernik by się za mocno rumienił. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, zdjąć folię, jeśli była i uchylić trochę drzwiczki piekarnika, żeby sernik gwałtownie nie opadł. Wyjąć po 10 minutach i całkowicie ostudzić, można lekko oprószyć cynamonem, następnie schłodzić w lodówce.





Komentarze

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku