TRYB JASNY/CIEMNY

Dal - orientalna potrawka z soczewicy




Duży gar jedzenia, do którego będziecie czym prędzej wracać do domu, omijając przejedzone już w ostatnim czasie na mieście burgery i pizze. To idealne zaspokojenie potrzeby przyjemnego jedzenia i zdrowego podejścia w jednym. Dal pochodzi z Indii i jest to ogólne określenia potrawy przyrządzanego z roślin strączkowych. Potrawka ma duży potencjał w kwestii dodatków. Ja najbardziej lubię podawać ją z ryżem, jakimiś kiszonkami, czymś chrupkim, tym razem rzodkiewka i ogórki kiszone. Do tego uprażcie koniecznie nerkowce lub pestki słonecznika, dodajcie łyżkę mleczka kokosowego lub śmietany i szczęście samo się pojawia :)

Składniki (średnio-duży garnek - na ok. 6 porcji)
1/2 szklanki soczewicy brązowej
2/3 szklanki soczewicy czerwonej
1 średnia cebula
1 papryka czerwona, podłużna lub zwykła
2 ząbki czosnku + 2 ząbki czosnku na później (średnie)
szklanka posiekanego świeżego szpinaku
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżka sosu sojowego
1/3 łyżeczki grubo mielonego pieprzu (jest taki z kolendrą, trgo użyłam)
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki curry
1 płaska łyżeczka przyprawy garam masala lub biryani (ew. pominąć)
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżka stałego masła
3 łyżki gęstego mleczka kokosowego
500ml gorącej wody
700ml passaty pomidorowej

Soczewicę brązową wsypać do rondelka, zalać 1,5 szklanki wrzącej wody i gotować ok. 12 minut. W tym czasie do woka lub dużego garnka z grubym dnem wlać 2 łyżki oliwy, wrzucić posiekaną z grubsza cebulę i podsmażyć, aż się zeszkli. Następnie dodać posiekane 2 ząbki czosnku i posiekaną paprykę w cienkie paski, średnio-długie, podsmażyć 3-4 minuty. Następnie wlać gorącą wodę, dodać soczewicę czerwoną i brązową, passatę pomidorową, sól i gotować 10 minut. Dodać przeciśnięty przez praskę 2 ząbki czosnku, przyprawy i mleczko kokosowe. Gotować jeszcze 5 minut, później dodać świeży szpinak i masło. Gotować jeszcze 3-4 minuty, ewentualnie doprawić do swojego smaku.

Podane z ryżem, prażonymi nerkowcami, ogórkiem kiszonym i rzodkiewką. 



Komentarze

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku