TRYB JASNY/CIEMNY

Kurczak z pieczarkami i mozzarellą w cieście francuskim


Jest czasem tak, że przemęczony fizycznie i psychicznie organizm, domaga się naprawdę specyficznego jedzenia. To nie jest tak, że wystarczy zjeść zupę, sałatkę z jajkiem, czy makaron z brokułem. Moja potrzeba ewidentnie szła na coś chrupiącego i wypieczonego, z konkretnym udziałem tłuszczu, najlepiej w postaci sera :) Taki zawijaniec chodził za mną dawno, więc w sam raz czekała w lodówce rolka ciasta francuskiego. Efekt wspaniały, totalnie zaspokoił kulinarne zachcianki organizmu. Polecam przy ochocie na coś naprawdę dobrego, możecie zamienić kurczaka na tofu lub po porostu go nie dodawać. 
Może wygląda na pracochłonne, ale zapewniam, że jest to danie naprawdę proste i efektowne, polecam spróbować, przygotowanie nie zajęło mi dłużej niż 30 min.  




Kurczak:
350g filetu z kurczaka
1/3 łyżeczki soli 
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka sosu sojowego
1/3 łyżeczki rozmarynu suszonego
pieprz
1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
ew. płaska łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego

Dodatki:
6-7 średnich pieczarek
1 łyżeczka sosu sojowego
1/3 łyżeczki suszonego tymianku
duża garść (ok 1,5 szkl.) świeżego szpinaku

1 kulka mozzarelli
40-50g tartego sera, cheddar
2 łyżki posiekanego koperku 
1 arkusz ciasta francuskiego

Białko jaja, roztrzepane, do smarowania (lub jajko).

Kurczaka pokroić w średnią kostkę i wymieszać z przyprawami, można odstawić do lodówki na godzinę lub dłużej, bardziej nimi przejdzie. Rozgrzać dużą patelnię i smażyć kurczaka przez parę minut, aż się zetnie, nie za długo.

Pieczarki pokroić na średnie plasterki. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oliwy, wsypać pieczarki i przykryć pokrywką. Odkryć jak puszczą sok, dodać sos sojowy, posypać solą, tymiankiem i smażyć do odparowania płynu. Dodać posiekany świeży szpinak i podsmażać na średnim ogniu, aż zwiędnie i odparuje się płyn. 

 Ciasto rozłożyć na papierze i ponacinać z dwóch stron paski, rozstawiając w środku nienacięty pas na nadzienie (jak na zdjęciu), czyli od 1/3 szerokości z obu stron.
Na środkowy pas rozłożyć pieczarki ze szpinakiem, na to podsmażonego kurczaka. Następnie pokroić mozzarellę w plastry, porwać ją w rękach i rozłożyć warstwę na kurczaku, posypać koperkiem i połową startego sera. Następnie na zmianę zawijać ciasto na zakładkę, przekładać paski na skos i zacisnąć końce. Wierzch posmarować roztrzepanym białkiem, posypać serem i czarnuszką.
Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 st. C, piec 20-25 minut, aż ciasto się przyrumieni i będzie chrupkie, czas zależy od piekarnika.
Ze środka, pod wpływem temperatury może się wydobyć płyn, nie ma go dużo, ale odciskałam go ręcznikiem papierowym z blaszki, pod koniec pieczenia.

Wyjąć i chwilę ostudzić przed podaniem. Można posypać koperkiem i podawać z sałatą z dressingiem.






Komentarze

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku