TRYB JASNY/CIEMNY

Chlebek bananowy ze słonecznikiem, daktylami i earl grey


Wiem, że chlebków bananowych jest milion i prawie każdy, kto interesuje się kulinariami już go robił, ale jestem przekonana, że zawsze warto podzielić się takim przepisem, który ma ciekawe dodatki, a przy tym jest prosty i przede wszystkim się udaje :)
Bazowałam na przepisie Jamiego Olivera, ale oczywiście dużo pozmieniałam, z tego co miałam w domu. Pod kątem orzechów i mąk, również możecie improwizować, byle zgadzała się gramatura.
Chlebek wychodzi sprężysty i miękki, ma herbaciany aromat i bogaty miąższ przez zmielone orzechy i daktyle. Świetnie sprawdza się na posiłek poza domem albo jako dodatek do jogurtu, czy przekąskę w domu ;)

Składniki:
1 łyżeczka/ torebka herbaty Earl Grey
100ml wrzątku
30g pestek słonecznika
30g orzeszków solonych lub włoskich
30g suszonych daktyli bez pestek
100g mąki orkiszowej
50g mąki kokosowej
50g mąki gryczanej lub jaglanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
2 banany
1 łyżka miodu
4 łyżki oliwy

opcjonalne dodatki:
kawałki czekolady
orzechy pekan lub włoskie

Uwaga: można zastąpić mąkę kokosową i gryczaną innymi, wybranymi mąkami.
 
Herbatę zaparzyć przez 5 min w 100 ml wrzątku i odcedzić. Orzechy, słonecznik i pokrojone daktyle zmiksować w blenderze na sypką postać. Dodać mąki i proszek do pieczenia.
Banany zmiksować krótko z jajkami, miodem i oliwą, dodać do suchej mieszanki i wymieszać. Można dodać kawałki czekolady. Przelać całość do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia i posypać orzechami.
Piec 50 min. w temp 180 st. C, sprawdzić wsadzając patyczek, czy się nie obiera.

Wyjąć z foremki i wystudzić.

Foremka: użyłam podłużnej ok. 12x30 cm i chlebek wyszedł dość niski, więc jeśli wolicie wyższy, to użyjcie trochę mniejszej foremki.



Komentarze

  1. Znakomity przepis. Z checia wyprobuje Twoj przepis. Zrobie z podwojnej porcji,poniewaz zapowiada sie pysznie :-).

    OdpowiedzUsuń
  2. Będzie idealny na piknik! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmm, bananki. Zapraszam do zakupów u mnie i pozdrawiam wszystkich!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku