Wege ciasto buraczane z kokosowym aromatem
Szaleństwo! W mieszkaniu z moją współlokatorką tworzymy ostatnio bardzo odżywcze i smaczne wypieki, które nas same zaskakują. Wiemy czego chcemy, nie ma stresu, są pozytywne oczekiwania i dobra atmosfera, to się liczy. Dlatego przedstawiam Wam kolejne studenckie dzieło, które udowadnia, jak można urozmaicić sobie codzienny jadłospis.
To takie ciasto, które jest wilgotne, w smaku burak nie jest mocno wyczuwalny, taki ciekawy posmak, ale bardziej czuć kakao, do tego aromat kokosa. Polecam spragnionym dobrego jedzenia, które najprędzej możecie sobie zafundować we własnym domu :)
Polecamy, certyfikat jakości K&G ^^
Składniki (forma 20x20cm):
1 średni burak, pieczony
2 jabłka, pieczone
1/3 szklanki mąki gryczanej
1/3 szklanki mąki orkiszowej
1/3 szklanki mąki kokosowej
1/2 szklanki mleka roślinnego
2 łyżki kakao
1 łyżka miodu lub odżywki białkowej
Wierzch:
suszona żurawina
2 łyżeczki tahini
2 łyżeczki mleczka kokosowego
1 łyżka ciepłej wody
Pieczenie.
Buraka i jabłka zawijamy osobno w folię aluminiową. Pieczemy do miękkości, jabłka krócej, w temp. 200 st. C. Wyjąć, ostudzić i obrać.
Buraka miksujemy blenderem lub zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodajemy pół szklanki buraka w tej postaci. Dodać jabłka rozdrobnione widelcem i połączyć. Dodać mąki. kakao, mleko i miód lub odżywkę. Wymieszać na gęstą masę.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, rozsmarować masę i wyrównać. Powciskać suszoną żurawinę. Piec 30 minut w temp. 180 st. C.
Wymieszać tahini z mleczkiem i wodą, polać wierzch ciasta.
pysznie się prezentuje,
OdpowiedzUsuńpoproszę duży kawałek ;)
Jedynie taki kawałek tego ciasta zadowoli :D
UsuńŁadnie wyglada, jaka konsystencja ciasta- cos a'la brownie?
OdpowiedzUsuńTak, coś w stylu brownie ;)
UsuńŚlinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńBurak z kokosem? Intrygujące połączenie :)
OdpowiedzUsuńDobrze pasuje, też np. w zupie krem z buraka dodaje się na wierzch mleczko kokosowe ;)
Usuń