TRYB JASNY/CIEMNY

Makaron z jarmużowym pesto i jesienną fasolką


Wystarczy, jak masz blisko siebie człowieka, który płynie na tych samych, kulinarnych falach, a wychodzą takie dobre posiłki, jak ten obiad! Kreatywność sięga zenitu, różnorodność jest na porządku dziennym i to się cały czas napędza. Szybka wymiana myśli, parę minut i mamy gotowy pomysł, zazwyczaj z tego co jest w szafkach. Najlepsze jest to, że zrobienie tego dania zajęło nam 15 minut. Teraz kolejny punkt programu, czyli komentarze ludzi, którzy twierdzą, że takie potrawy są dla nich czasochłonne i zbyt wydziwiane. Serio ?? Nie mam już nic więcej to powiedzenia... No może poza tym, że ludzie głodni wrażeń smakowych powinni spróbować tego przepisu ;)

Składniki (3-4 porcje):

Pesto z jarmużu ze słonecznikiem:
60 g jarmużu
2 garście liści bazylii
3 łyżki słonecznika
1 łyżka orzechów (włoskie/nerkowce)
2 łyżki oliwy
sok z 1 cytryny
duży ząbek czosnku
pół łyżeczki sosu sojowego
sól, pieprz
4 łyżki wody

Fasolka z pieczarkami i ajwarem:
2,5 szklanki ugotowanej średniej, białej fasolki
2 duże pieczarki lub 4 mniejsze
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka sosu sojowego
słodka papryka mielona
zioła prowansalskie
sól, pieprz
2-3 łyżki ajwaru

makaron pełnoziarnisty

Wszystkie składniki na pesto umieścić w blenderze i zmiksować na pastę. Doprawiać po szczypcie soli i pieprzu do smaku. Ugotować makaron.

Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać posiekaną w półksiężyce cebulę, podsmażyć, dodać posiekany czosnek i pokrojone w plastry pieczarki. Doprawić solą i pieprzem, smażyć na średnim ogniu do zmięknięcia pieczarek, można na chwilę przykryć. Następnie dodać fasolę, sos sojowy, posypać całość papryką, ziołami, na koniec dodać ajwar. Wymieszać i podsmażać jeszcze parę minut.

Makaron podawać z pesto, fasolką, dodać listki bazylii i opcjonalnie z kawałkiem dojrzewającego sera.


Komentarze

  1. Podoba mi się ten przepis :) Też lubię takie spontaniczne eksperymentowanie w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku