TRYB JASNY/CIEMNY

Babeczki z kaszy jaglanej, cukinii i mozzarelli


Szukam pomysłów na ciekawe przekąski, które dadzą nam coś pożywnego, będą interesujące i przede wszystkim smaczne. Takie babeczki są sycące, chociaż nie przeszkadza to niektórym, żeby zjeść ich 8 na raz. Miękkie, pachnące ziołami i dobrze wpasowują się na spotkania, czy do lunchboxa. 

Składniki:
80g suchej kaszy jaglanej
3 jajka
1/2 łyżeczki soli
pieprz
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
200g cukinii, startej na grubych oczkach
4 suszone pomidory
1 kulka mozzarelli
opc. 3 plastry sera żółtego
2 łyżki mąki żytniej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Kaszę ugotować w wodzie do miękkości, ok.10-12 minut. W dużej misce wymieszać kaszę z jajkami, solą, sporą szczyptą pieprzu i ziołami. Dodać startą cukinię, jeśli puszcza wodę, to odcisnąć. Dodać pokrojone suszone pomidory, mozzarellę i ser, a następnie mąkę i proszek. Wymieszać wszystko i nałożyć do foremek na babeczki, posmarowanych oliwą. Jeśli są silikonowe, to nie trzeba smarować.
Piec 30-35 minut w temp. 180 st.C. Wystudzić i dopiero wyjąć z foremek.




Komentarze

  1. Dobrze, że kupiłam silikonowe foremki, bo teraz mam możliwość robienia takich wypieków. Super, podoba mi się i z pewnością przemycę domownikom kaszę w ten sposób! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku