TRYB JASNY/CIEMNY

Koktajl na detoks z cytryną, szpinakiem, młodym jęczmieniem i melonem


Moc koktajli jest wspaniała, z tymi wszystkimi składnikami, które możemy razem połączyć i w szybki sposób uzupełnić dużą dawkę witamin i składników, które usprawniają procesy regeneracji w organizmie. Warto mieć zawsze zapas podstawowych rzeczy do koktajlu, takich jak banan, ulubione mleko, rozmaite proszki roślinne np. młody jęczmień, spirulinę lub siemię lniane. Ostatnio miałam w domu dużą ilość melona, więc się nie zmarnował i parę osób mogło nasycić się zielonym koktajlem, na detoks poświąteczny. 
W zielonych koktajlach ważne są proporcje, nie można przesadzić z cierpkimi składnikami, bo smak będzie zbyt gorzki i po po prostu niedobry. Trzeba dobierać pod siebie, jednak uważam, że wersja tutaj jest bardzo wyważona, dzięki różnym smakom i przez to całość jest kremowa i pyszna.

Składniki - 2 porcje:
1,5 szklanki melona w kostkach, dowolnego
2 banany
sok wyciśnięty z połowy dużej cytryny
pełna garść liści świeżego szpinaku, opłukać
1 łyżeczka młodego jęczmienia w proszku
1 szklanka mleka sojowego lub innego roślinnego

Zmiksować wszystko blenderem, ewentualnie dolać trochę wody dla rzadszej konsystencji.


Komentarze

  1. Melon i szpinak - one sprawdzają się razem na słodko i na wytrawnie. Podoba mi się pomysł, aby zamknąć je w formie koktajlu, a szczególnie w takim pięknym kolorze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis na przemycenie mlodego jeczmienia. Czy mocno jest wyczuwalny w koktajlu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko troszkę, bo jest go nieduża ilość, więc się nie wybija :))

      Usuń
  3. Ależ ma cudownie wiosenny kolor :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku