TRYB JASNY/CIEMNY

Fusilli ze szpinakiem, gorgonzolą, suszonymi pomidorami i alpejskie migawki.


Takie dania najlepiej wychodzą dla większej grupy ludzi. Nikt nie pogardzi miską dobrego makaronu, zwłaszcza gdy zabójczo pachnie. Dania z serem najlepiej smakują wspólnie, co dodaje tysiąc punktów do dobrego nastroju.
Ostatnio przeczytałam, że sery zawierają związek o działaniu uspokajającym i narkotycznym, a jest to kazomorfina. Należy do tej samej rodziny co kodeina i morfina. Może dlatego, wielu osobom tak ciężko z niego zrezygnować. Jest pyszny, uzależniający i przyjemny.

Z takimi daniami również kojarzą mi się narciarskie pobyty, gdzie makaron jest dobrym oraz szybkim źródłem energii i sytości po dniu na stoku.




Wrzucam parę alpejskich migawek, z ostatniej narciarskiej wyprawy do Chamrousse, bo widoki były tak piękne, że muszę je tu uwiecznić. Przy okazji złapałam dwa francuskie, kulinarne czasopisma. Teraz będę je tłumaczyć, z moim krótkim stażem z tym językiem i na pewno podzielę się tu jakimiś dobrymi rzeczami.


Składniki:
200 g makaronu fusilli
250 g szpinaku, świeżego lub mrożonego
4 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
80-100g sera gorgonzola 
1/3 szklanki płynnej śmietanki (może być też mleczko kokosowe)
2 łyżki pasty z siekanych suszonych pomidorów* lub 5 sztuk, które zmiksować
1 łyżka kaparów 
sól, pieprz

Ugotować makaron, po odcedzeniu zostawić go w garnku i dodać do niego 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Dodać trochę oliwy i wymieszać.

Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i podsmażyć przez chwilę 2 ząbki posiekanego czosnku. Następnie dodać szpinak. Jeśli jest świeży, to po opłukaniu najpierw go posiekać dużym nożem. 
Przykryć patelnię i dusić do zmięknięcia szpinaku. Następnie odkryć i odparować nadmiar wody. Dodać śmietankę, pokruszony ser, kapary i szczyptę soli. Podsmażać chwilę i dodać suszone pomidory. Doprawić dobrze pieprzem i solą do smaku. Wsypać makaron i zamieszać.


Do podania:
świetnie pasuje z rybami, pieczonym pstrągiem, dorszem lub łososiem

*pasta z suszonych pomidorów jest do kupienia w sklepach lub można zrobić samemu, z pomidorów ze słoika zmiksowanych lub drobno posiekanych z odrobiną ziół i czosnku


ALPY <3 p="">


Moda zimowa - Ewa :)







Komentarze

  1. Akurat przeczytałem, a głodny jestem. Tym bardziej dzisiaj mi się marzył od rana, nie wiem czemu. To chyba jakieś przeznaczenie? haha, muszę zrobić. Nigdy nie robiłem z tym pomidorami, sprawdzę :) Dzięki! Michał

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, te pomidory dodają wyrazisty akcent :)

      Usuń
  2. Pyszności! Uwielbiam takie połączenia smakowe. Mmmniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo smacznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie dania na jedną patelnię! Świetny pomysł, na pewno się zainspiruję! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku