Focaccia z orzechami pekan, rozmarynem i oliwkami
Focaccia, włoskie mięciutkie pieczywo, z chropowatą strukturą z wierzchu. Jest idealna do maczania w zupie, wszelkich sosach i jako niestandardowy chleb do kanapek. Możecie też nagotować duży garnek leczo z cukinii i papryki, z dodatkiem ciecierzycy i maczać w nim grube kawałki wypieku. Siedząc wieczorem na stygnącym tarasie po upalnym dniu, atmosfera nabierze smakowitego klimatu.
Składniki
150 g mąki pszennej
300 g mąki orkiszowej (gruba lub drobna)
25 g świeżych drożdży
120 ml mleka lub wody (może być mleko sojowe)
300 ml wody
3 łyżki oliwy
2 łyżki posiekanego rozmarynu
garść orzechów pekan lub włoskich
2 łyżki czarnych oliwek
Do średniej miski wlać ciepłe mleko, dodać pokruszone drożdże, dodać łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki mąki. Odstawić na ok. 10 minut, żeby się uaktywniły.
Do dużej miski wsypać mąkę, dodać zaczyn z drożdży, oliwę i mieszając dolewać wodę. Dodać posiekany rozmaryn i orzechy. Wyrabiać ciasto parę minut, aż się napowietrzy i będzie lekko sprężyste, gdy zbyt się klei podsypywać mąką. Odstawić na 1 godzinę przykryte ściereczką, do podwojenia objętości.
Następnie wyjąć ciasto z miski na obficie obsypany mąką blat i zagnieść. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia,ułożyć na nim ciasto i uformować na okrągły kształt. Odstawić na 20-30 minut, przykryte ściereczką.
Następnie zrobić na powierzchni wgłębienia nożem, w odstępie ok. 5 cm. Powciskać lekko krążki oliwek i kawałki orzechów. Piec 20-25 minut w temp. 200 st. C, aż podrośnie i się zarumieni.
Kroić na poprzeczne kawałki lub wzdłuż na dwie części, jak bułkę.
oliwek nie lubię, ale z orzechami i np. suszonymi pomidorami i rozmarynem z przyjemnością bym zjadła. świetnie Ci wyszła :)
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńJak w oryginale. Muszę zrobić. A maczać chleb w sosach uwielbiam! <3
OdpowiedzUsuńAch, żebym jeszcze tylko miała taras do delektowania się takimi pysznościami... :)
OdpowiedzUsuńPysznie! :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale, nic dodać, nic ująć :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie piekłam chleba. Kusisz och kusisz :)
OdpowiedzUsuńWyszła przepyszna! idealna jako starter u mnie podana z humusem, przepis dodaje do moich ulubionych;-) dzięki serdeczne;-)
OdpowiedzUsuńIdealne podanie, cieszę się, że wyszła, pozdrawiam :))
Usuń