TRYB JASNY/CIEMNY

Czekoladowe ciasto buraczane


Są takie przepisy, które leżą w kategorii "na pewno kiedyś zrobię". Za tydzień, miesiąc, czy za 2 lata, ale u mnie zwykle ten dzień nadchodzi, jeśli już wrzucę jakiś pomysł do tej kategorii. Ciasto z burakami dłuuugo leżało w tej skrytce 'do zrobienia' i wreszcie mogę wypowiedzieć się na jego temat. Na pewno większość osób jadła w życiu ciasto marchewkowe (moje ulubione jest tutaj i tutaj) i wiecie, jakie jest pyszne. Z burakami jest nie inaczej ! Co prawda wymagają one towarzystwa czekolady, ale ja mogłabym być hardkorem i jeść buraki w cieście bez dominujących dodatków, no lubię je.


Do rzeczy, ciasto jest w typie murzynka, ale takiego dobrze wilgotnego i mocno czekoladowego. Nie obsycha, ma ciekawy posmak, który już sami musicie określić. Zdecydowałam się posypać go cynamonowym cukrem pudrem, ale polewa czekoladowa, czy śmietankowy krem będą równie trafione. Polecam z ręką na sercu i wrzucam uwagę, że ciasto jest bezglutenowe, możecie użyć innej mąki. Robiłam na imieniny mojej siostry, nikt nie zgadł co jest w środku, a to psikus :P

Składniki:
200g surowych buraków, startych
160g gorzkiej/deserowej czekolady
60ml oleju
3 jajka
100-120g cukru brązowego
100g mąki gryczanej (ryżowej lub jaglanej)
30g kakao
1 płaska łyżeczka sody
1/4 łyżeczki soli
ew. spora szczypta kardamonu, cynamonu

Do dekoracji: cukier puder wymieszany z cynamonem lub czekoladowa polewa

Czekoladę rozpuścić na parze, dodać olej i przestudzić. Jajka zmiksować z cukrem przez parę minut na kremową masę. Dodać powoli czekoladę i zmiksować. Wymieszać mąkę z kakao, sodą, solą i kardamonem. Dodać do masy i wymieszać łyżką. Na koniec dodać buraki.
Tortownicę o śr. 20-21 cm wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz. Wlać ciasto i piec 35-40 minut, w temp. 180 st. C. Włożyć w środek patyczek, nie może być mokry, ale może się delikatnie obierać.
Wystudzić, posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem lub posmarować polewą czekoladową.

inspiracja: Ola in the kitchen




Komentarze

  1. to ciasto też jest na mojej liście do zrobienia, patrząć na Twój wypiek, już wiem, że wkrótce i ja je zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Buraki tarte na grubych oczkach? Strasznie mnie ciekawi jak te buraki bez innej wstępnej obróbki w tym cieście się "zachowują", jak jabłka? Wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, na grubych oczkach, są mięciutkie, a właściwie ich nie czuć, jest w porządku, wszystko ma jednolitą strukturę :))

      Usuń
  3. Ma cudownie głęboki kolor, bardzo kuszący :)

    OdpowiedzUsuń
  4. też organizuję takie zagadki;)
    piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  5. To ciasto będzie chyba moją nagrodą za przeżycie sesji. Twoje zdjęcia zachęcają, to czekoladowe, ciężkie wnętrze... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej sobie stawiać takie nagrody na koniec, to jest większa motywacja, też tak mam ! :))
      Ciasto jest mięsiste, ale nie bardzo ciężkie, nie tak jak brownie. Ogólnie fajne, nie zamula :D

      Usuń
  6. Boskie ciasto! :)
    Muszę je koniecznie wypróbować niedługo! *.*

    OdpowiedzUsuń
  7. baaardzo ciekawe ciasto, nie słyszałam jeszcze o "buraczanym". Wygląda cudownie, ale chyba nie jest w moim stylu, bo nie przepadam za smakiem buraków ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mimo tego, że ciasto zawiera buraki, to uwierz mi, w ogóle ich nie czuć w smaku. Jest w nim to 'coś' innego, ale w dobrym sensie, co tworzy mięciutką strukturę. Naprawdę polecam, jeśli jesteś ciekawa nowych odkryć, ale oczywiście niektórych uprzedzeń nie da się wyzbyć :P

      Usuń
  8. Wygląda wspaniale
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie mam mąki gryczanej? Czy może być żytnia 720 lub mąka ryżowa? Która bedzie lepsza?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zastąpić właściwie każdą, ale dodałabym tą żytnią :))

      Usuń
  10. To ciasto jest przepyszne. Moja 10 letnia córka nie chciała próbować jak sie dowiedziała, że jest z burakiem. Ale jak zobaczyła,że jej 11 letni brat cioteczny wcina trzeci kawałek to też się skusiła i potwierdziła jego opinię. Ja dałam 70 g mąki żytniej 720 i resztę pszennej. Gryczanej nie miałam. Na pewno zrobię nie raz. Po raz kolejny na pewno dla tego brata ciotecznego bo za 2 tygodnie ma urodziny i bardzo się ucieszył jak mu to zaproponowałam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlatego lepiej mówić, że jest z burakiem, jak już zjedzą hehe :P To dobrze, że jednak efekt był pomyślny i dzieci też można przekonać, ucząc takich smaków od małego :)

      Usuń
  11. To właśnie ten brat zjadł pierwszy kawałek bez uświadamiania jakie są składniki. Dopiero po pierwszym kawałku go "oświeciłam", ale na szczęście się nie przeraził:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Robię to ciasto mniej więcej raz w tygodniu. "Zaraziłam" tym ciastem już dalszą rodzinę i znajomych. a mój 6-letni synek zapowiedział, że chce to ciasto jako tort urodzinowy;). I nawet mu te buraki wcale nie przeszkadzają:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To świetnie ! Widzę, że masz otwartą na nowości rodzinkę, nieograniczoną do 'tradycji', dobrze widzieć, że takie wypieki się przyjmują :))

      Usuń
  13. Muszę koniecznie zrobić to ciasto, tylko czy można je w razie czego zamrozić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak, to jest ten typ co się ładnie rozmrozi ;)

      Usuń
  14. Cześć :) Zminimalizowałam zupełnie ten przepis: http://www.jaksietrzymac.pl/ciasto-buraczane-jak-poprawilo-mi-humor/

    OdpowiedzUsuń
  15. dziś upiekłam - przepyszne ciasto! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się! każdy taki komentarz przypomina mi, że miałam je znowu upiec, dzięki :)

      Usuń
  16. Hej! Zamierzam upiec ciacho ale mam jedynie mąkę kukurydziana i ziemniaczana-czy moge ich użyć zamiast gryczanej???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak już to zmieszałabym te dwie, jednak ciasto może się później za bardzo rozpadać. Też w kwestii walorów smakowych może się różnić. Zamiast gryczanej polecałabym też owsianą, ewentualnie drobno zmielone płatki owsiane lub po prostu orkiszową/pszenną.

      Usuń
    2. Chociaż znając życie spróbowałabym i na tych co mówisz, upiec się upiecze :D

      Usuń
  17. czy cukier można zostąpić daktylami? Jeśli tak to w jakiej proporcji?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, myślę że 70g wystarczy, wiadomo słodkość to rzecz gustu, cukru w ogóle można nie sypać. Chyba na próbę tyle bym dała ;)

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku