TRYB JASNY/CIEMNY

Kulebiaki orkiszowe z pieczarkami na gościnny stół


Już na ostatnią chwilę, szybko przed wyjazdem podrzucam Wam pomysł na sylwestrową przekąskę, która nada się najlepiej do kubka barszczu. Nadzienie jest dowolne, najlepiej coś aromatycznego i sycącego. Ciasto bez mąki pszennej, proszę Was, nie :P  Dajcie poznać innym uroki pysznych wypieków na mąkach, które mają naszemu ciału coś do zaoferowania (jeśli już musicie, to można upiec na tej pszennej).
Wszystkim życzę wyśmienitej sylwestrowej nocy i samych radosnych chwil :)

Wychodzi około 45 sztuk
Ciasto z tego przepisu (tak wyglądają na mące pszennej)
użyć mąki orkiszowej jasnej

Farsz:
0,5 kg pieczarek
1 cebula
100g sera żółtego w kawałku
można dodać duszone w oliwie papryki pokrojone w kostkę

Pieczarki pokroić w kostkę, dusić z posiekaną cebulką na oleju i odparować. Dodać dowolne przyprawy. Ostudzić.
Ser pokroić w kosteczkę, dodać do pieczarek, można też paprykę. Nakładać jako farsz, kulebiaki smarować białkiem, posypać kminkiem. Piec ok. 15-17 minut w temp 180 st. C.




Komentarze

  1. Wyglądają zachęcająco. Farsz z pieczarkami musi być smaczny :)
    Mąka orkiszowa ma według nas wspaniały orzechowy smak :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialny pomysł! Nadzienie możemy dobierać do woli i to właśnie lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. super przepis, a z tymi mąkami masz racje- ja tego nie rozumiem, tej niechęci niektórych ludzi, przecież one są najsmaczniejsze! nie dość że zdrowe to pyszne, i takie różnorodne... w końcu ludzie sie przekonają :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wczoraj jadłam bardzo podobne na obiad :) pycha!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku