TRYB JASNY/CIEMNY

Zrobić na już - placek dyniowy


Dopiero teraz tak naprawdę odpocznę, nie zobaczycie mnie tu przez najbliższy tydzień. Wreszcie wyjeżdżam na wymarzone wakacje, może jakieś wrażenia uwiecznię i przywiozę ze sobą :) 
Zostawiam Wam przed wyjazdem placka, robionego z nagłej potrzeby czegoś mocno dyniowego i na słodko. Rozpływa się w ustach i najlepszy jest nietłumiony zbyt wieloma dodatkami.



Składniki tym razem na zdjęciu: najpierw roztrzepać białko, później wymieszać z resztą składników. Usmażyć na maśle ? Może być na na suchym teflonie ;)
Do wykorzystania jest pozostałe białko po domowych lodach lub czekoladowych pots de creme ^^. Jeśli robicie podwójną porcję, to wtedy można też wrzucić całe jajko.

Ostatnio też gościliśmy się ze znajomymi taką zapiekaną fetą z pomidorami, polecam !



Komentarze

  1. coś czuję, ze dziś zabiorę się za smażenie takiego placka! proste i smaczne :)
    udanego wyjazdu! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Widziałam już dynię w sklepach, ale póki co czekam na lepsze okazy.. wtedy też będę 'czarować' z puree :)

    OdpowiedzUsuń
  3. białko roztrzepać czy ubić na szywtno?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Roztrzepać / Z ubijaniem na pianę też można próbować, tylko będzie inna struktura placka ;)

      Usuń
  4. możesz zdradzić gdzie i jakiej firmy twaróg kozi kupujesz? zrobiłaś mi strasznie smaka a nie wiem gdzie szukać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Akurat twaróg kozi kupuję od znajomej, która mieszka koło Tarnowa, ma dwie kozy i robi z ich mleka ser. Niedługo jednak ma rozkręcić 'biznes' i sprzedawać więcej tego twarogu. Niestety nie znalazłam twarogu koziego w sklepach, najlepiej szukać wśród niezależnych osób mających gospodarstwa rolne, może jakoś na internecie. Jeśli chodzi o region wokół Tarnowa to mogę podać informacje np. przez e-mail :)

      Usuń
    2. Ojerj, ale Ci dobrze! niestety, do Tarnowa bardzo daleko mam, więc pozostaje mi internet, dziękuję :)

      Usuń
  5. ten placek dyniowy na pewno by mi smakował! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny kolorek :) Następnym razem skuszę się na takie cudo :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku