Ciasto dyniowo-bananowe z daktylami i czekoladą


Uważam, że swoje emocje i myśli należy rozładować w jakichś dobry sposób. Nie dobrze jest tłumić w sobie wrażeń i odczuć, bo w końcu powstanie w nas kłębek, który kiedyś będzie chciał się wydostać i nie będziemy już mogli takiej ilości skontrolować. To się stanie i już. Dlatego lepiej postępować w zgodzie z sobą, dzielić się radością, mówić szczerze o smutku, sprawiać sobie od święta czekoladową przyjemność i być dumnym z cieszenia się swoim życiem.



Tak, dobrze widzicie, mam dla Was znowu coś dyniowego! Tym razem na słodko, z ulubieńcami wśród dodatków i smaków. Ciasto-chlebek jest bardzo mięciutkie, długo zachowuje świeżość, lepsze jest nawet na drugi dzień. Można je podpiec na patelni i jeść na śniadanie ;)

Ciasto dyniowo-bananowe z daktylami
300g puree z dyni
1 duży banan
30g oleju
40g masła
2 jajka
200g mąki orkiszowej
1 łyżeczka sody
4 łyżki brązowego cukru
8 daktyli
garść posiekanej czekolady lub groszków
na wierzch: orzechy włoskie, migdały, pestki dyni

Puree zrobić z upieczonej w kawałkach dyni do miękkości. Obrać ze skórki i zmiksować.

W misce rozgnieść banana, dodać puree z dyni, jajka, cukier olej i masło. Zmiksować do połączenia. Dodać mąkę, sodę i zmiksować na jednolitą masę. Na koniec dodać pokrojone daktyle, czekoladę i wymieszać. Przelać ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać orzechami włoskimi, migdałami i pestkami dyni, można też oprószyć brązowym cukrem. Piec 50-60 min. w temp. 180 st. C, do suchego patyczka.



Komentarze

  1. oh! tak! wygląda niesamowicie pysznie! kocham daktyle!

    OdpowiedzUsuń
  2. ciasta o tym smaku, z tak smacznymi dodatkami po prostu nie da się nie pokochać! chcę kawałek! <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie, jest pyszne, polecam ! :))

      Usuń
  3. chetnie bym zjadła, wygląda smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy to keksówka z ikei o wymiarach 34x12?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie pamiętam, czy z Ikei, ale ma ok. 30x12 cm ;) Możesz zrobić w tej co podajesz, ciasto będzie wtedy troszkę niższe ;)

      Usuń
  5. Witam, chciałam zapytać jakie wymiary ma ta keksówka?

    OdpowiedzUsuń
  6. A gdybym chciała zrobić ciasto z połowy porcji to w jakiej formie najlepiej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To najlepiej w małej keksówce, są takie do kupienia mniejsze lub jednorazowe aluminiowe. Można też wykorzystać małą tortownice o śr. ok 20 cm.
      Jednak takie ciasto może stać parę dobrych dni, a parę kromek można włożyć do woreczka i zamrozić, później wyjąć i odmrozić w opiekaczu ;)

      Usuń
  7. Zamiast maki orkiszowej mozna użyć pszennej ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście :) ja po prostu zawsze zamiast pszennej daje orkiszowa, wiec mozna je sobie zamieniać ;)

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź! Juz nie moge sie doczekac jak bd smakowało

      Usuń

Prześlij komentarz

Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)

Popularne posty