Jajko zapieczone w kolorowej kaszy



Do wielu rzeczy mogłabym dodawać sos pomidorowy. Świeże pomidory już nie, ale właśnie te przetworzone, na wyrazisty w smaku przecier. Każdy makaron, kasza, czy potrawka z fasolą ma wtedy ten spajający składnik. No właśnie, bo taki sos, to nie tylko do makaronów pizzy, czy ukochanych bakłażanów, ale z kaszą i jajkiem też się lubi.



Potrzebujemy ugotowaną kaszę, a resztę robimy już na jednej patelni, tak całkiem upraszczając, nawet jajko się wciśnie gdzieś w środek. I proszę, oto ostatnio moje smaki, pozycja w dziennym menu i piękne kolory na talerzu, a raczej na patelni.

Składniki:
½ szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
½ szklanki przecieru pomidorowego (np. z kartonika)
5 plasterków cukinii
2 łyżki kukurydzy
sól, pieprz, ostra papryka, bazylia
1-2 jajka
oliwa

Plasterki cukinii przeciąć na pół i podsmażyć na patelni z odrobiną oliwy, żeby zmiękły. Posypać solą, pieprzem. Gdy się lekko przypieką dodać przecier pomidorowy (tutaj czasem dodaję przeciśnięty ząbek czosnku), posypać ostrą papryką i bazylią. Wsypać kaszę i kukurydzę, przemieszać i chwilę podsmażyć. Na koniec w środku zrobić łyżką dziurę na jajko i wbić je w to miejsce. Trzymać na ogniu ok. 6-7 minut, przykryć pokrywką, wtedy jajko od góry szybciej się zetnie i tworzy się na nim taka biała błonka, można ją potem delikatnie zsunąć. Pod koniec odkryć, jeśli zbierze się nadmiar wody.
Można posypać natką pietruszki.



Komentarze

  1. Wypróbuję koniecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ty to zawsze zdrowo i pysznie skombinujesz coś w kuchni :) nic tylko się inspirować! dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jakie to piękne :) a pewnie też smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie to wygląda - szczególnie rozpływające się żółtko! Aż chyba przygotuję sobie takie danie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. cudny pomysł na coś pysznego i zdrowego ;) zdecydowanie do wypróbowania !

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam gryczaną! Wczoraj też jadłam :) Ale ta prezentuje się wyśmienicie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda przepysznie! Ja również bardzo lubię sosy pomidorowe i dodawałabym je do każdej potrawy ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. wyglada fantastycznie - niebanalne polaczenie - warte wyprobowania:)))))))))pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zdecydowanie apetyczne danie! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Właśnie pochłonęłam na obiad :D Pyszne <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie jak to robiłam, to pomyślałam o Tobie, więc widzę, że trafiłam :**

      Usuń

Prześlij komentarz

Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)

Popularne posty