TRYB JASNY/CIEMNY

Ciasto filo z truskawkami na deser


Nigdy nie miałam do czynienia z ciastem filo, a przynajmniej bardzo długo się do niego zabierałam. A szkoda, bo jest fantastyczne ! Podobne do francuskiego, jednak ma dużo mniej tłuszczu i  może dlatego sprawia uczucie lekkiego i chrupkiego. Sprawdza się jako świetny dodatek do wielu składników.


Rzeczywiście nie jest je łatwo dostać, ale pojawia się już w większych sklepach, ja swoje kupiłam w almie. Takie paczuszki można zrobić też z powodzeniem z ciastem francuskim, są łatwe, szybkie i godnie prezentują się na stole. Niedługo pokażę Wam drugą propozycję z ciastem filo, jak dla mnie jeszcze pyszniejszą i zaskakującą pomysłowością. I pamiętajcie o śniadaniu z jajkiem, czekam na Wasze propozycje.
 P.s. W końcu coś pieczonego, chyba już wiecie, że jestem w domu ;)

/Truskawki z migdałowym mascarpone w cieście filo/

Składniki ( 9 sztuk):
5 arkuszy ciasta filo (w paczce miałam 12)
70 g masła, roztopionego
125 g sera mascarpone
3 łyżki cukru pudru
½ łyżeczki olejku migdałowego
opcjonalnie 2 łyżki pokruszonych płatków migdałowych

200-300g truskawek

Mascarpone zmiksować z cukrem pudrem i olejkiem, można wmieszać pokruszone płatki migdałów.
Pierwszy arkusz ciasta posmarować  cienko masłem, położyć na niego drugi arkusz i wygładzić. Według tego postępować z kolejnymi sztukami. Ciasto podzielić na kwadratów o boku ok. 12 cm. Każdy posmarować mascarpone. Na środku poukładać truskawki w plasterkach zostawiając ok. 2 cm wolnego miejsca po bokach. Zagiąć boki do środka i posmarować pozostałym masłem.

Ułożyć na blasze z papierem do pieczenia. Piec 12 minut w temp. 200 st. C.


Komentarze

  1. gdzie dostałaś ciasto filo? :)
    ja szukałam we wrocławskich sklepach, ale nigdzie nie dostałam...widziałam jedynie w jakimś sklepie internetowym :>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Napisałam we wstępie, że kupiłam w almie, hehe ;)

      Usuń
  2. Wygląda smakowicie i może kiedyś spróbuję swoich sił :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciasto filo fascynowało mnie na wielu blogach, ale sama nie odważyłabym się go poczynić. skoro jest w almie, na pewno się skuszę. Wizualnie bardzo mi się podobają wypieki z jego wykorzystaniem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja kupuję w Almie24 albo Kuchniach Świata :). Pyszne wykorzystanie ciasta filo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. nigdy nie próbowałam wypieków z tego ciasta, chyba się skuszę, Twoje wyglądają bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie to piękne!!! A ja tu zupkę chińską jem...

    OdpowiedzUsuń
  7. Jutro zajrzę do Almy w poszukiwaniu tego ciasta ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ostatnio miałam ciasto filo w lodówce i ambitne plany, żeby coś z niego zrobić i w końcu musiałam wyrzucić bo przesiedziało ponad miesiąc :D A tu takie pyszności można było zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No, to jest ból jak się coś tak przegapi. Ja ostatnio miałam plany na awokado, zapomniałam o nim i zgniło :P

      Usuń
    2. Właśnie przypomniałaś mi o moim awokado, leżącym w piwnicy! :D
      A z ciastem filo jak na razie również nie miałam nic wspólnego

      Usuń
  9. Super wyglądają te ciastka z truskawkami!
    Ładne zdjęcia!
    Też muszę zdobyć to ciasto. : - )

    OdpowiedzUsuń
  10. ja także muszę zrobić swoje pierwsze podejście do tego ciasta. wygląda genialnie, a jeszcze z tymi truskawkami, jejciu! :) wyślij mi jedno takie, proooszę :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzisiaj robione, a zostało już jedno, chyba specjalnie dla Ciebie :D

      Usuń
  11. Zawsze chciałam coś z nim zrobić. Może jeszcze będę miała okazję :>

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie korzystałam jeszcze z ciasta filo, za to te Twoje sakiewki wyglądają bardzo apetycznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. nie jadłam jeszcze ciasta filo, pysznie to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wyglądają prześlicznie :)
    Ja z ciastem filo miałam do czynienia zaledwie raz, i dobrze, że mi o nim przypomniałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  15. ciasteczka wygladaja cudnie!!!! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. Cisto filo można kupić w Biedronce
    Halina

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku