Galette z jabłkami
Po niezliczonych nowościach, kulinarnych poszukiwaniach i
celach ponad poprzeczką, pojawia się potrzeba prostoty. W domu nigdy o niej nie
zapominamy, wracamy do klasyków i nieskomplikowanych smaków. Każdy wie, że
połączenie kruchego ciasta i jabłek jest ponadczasowe, rozwesela oczy i usta, a
także całe otoczenie. Ma również tą swojskość, za którą przepadam, głównie
przez wygląd.
Mamy tu inne ułożenie ciasta, do którego nie potrzebujemy
formy, bo brzegi są zwinięte do środka i trzymają obfite nadzienie. Plusem jest
szybkie wykonanie, wstawcie zaraz przed obiadem, a będzie gotowe już na deser.
Ciasto:
200g mąki
120g masła, zimnego, pokrojonego w kostkę
3 łyżki wody
2 łyżki cukru
2 łyżki kaszy kukurydzianej
Nadzienie:
600g jabłek, obranych i pokrojonych w plasterki
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki cukru
2 łyżki śmietany
+ jajko do posmarowania, brązowy cukier
Zmieszać wszystkie składniki na ciasto i zagnieść,
rozcierając masło w mące. Gdy wszystko zacznie się ładnie lepić w całość,
uformować płaski dysk, owinąć w folię i włożyć do lodówki.
W tym czasie przygotować jabłka, wymieszać je z cynamonem
i cukrem.
Ciasto rozwałkować na duże, cienkie koło, najlepiej
między dwoma dużymi płatami folii aluminiowej, wtedy nie będzie się przyklejać.
Ciasto przełożyć na blachę z papierem do pieczenia. Na środek wyłożyć jabłka,
zostawiając 5 cm wolnej krawędzi na około. Posmarować wierzch jabłek śmietaną i
zawinąć brzegi do środka, delikatnie dociskając. Posmarować wierzch rozbełtanym
jajkiem i posypać brązowym cukrem.
Piec 40 minut w temp 180 st. C (góra-dół).
Zdecydowanie uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńpierwsza klasa, pyszne i z jabłkami , mniam <3
OdpowiedzUsuńTeż planuję zrobić galette, bo jeszcze nigdy u mnie nie było :)
OdpowiedzUsuńniby klasyk, a ja jeszcze nie jadłam... Miło w niedzielne, leniwe popołudnie zjeść taki deser bez nadmiaru pracy :)
OdpowiedzUsuńbaaardzo lubie :)
OdpowiedzUsuńteż nie jadłam jeszcze takiego ciacha, wygląda świetnie ;)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie przepis dla mnie :))) uwielbiam!!!!
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłem, nie jadłem. Dopisane pod listą "do zrobienia". Twoje świetnie się prezentuje. :D
OdpowiedzUsuńNie robiłam nigdy, ale zapisuję :) Świetnie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda;)
OdpowiedzUsuńMniam!
OdpowiedzUsuńTeraz muszę to zrobić.
jakie apetyczne zdjęcia robisz!
Dziękuję, koniecznie zrób, u mnie po 20 minutach już nic nie było :D
UsuńGalette jescze nie robiłam, ale wygląda bardzo zachęcająco:-)
OdpowiedzUsuńDzisiaj zrobiłam :) Efekt: powalające, przepyszne i cudnie pachnące :D Znikneło w mgnieniu oka - polecam! :)
OdpowiedzUsuńTo widzę, że tak jak u mnie, nie ma szans, żeby coś zostało :D
Usuń