Tosty z masłem migdałowym



Migdały są niezwykle cennym źródłem witamin, zwłaszcza E i nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pozytywnie wpływają na pracę mózgu i sprzyjają sylwetce, bo regulują przemianę materii, zapobiegając odkładaniu się tłuszczów. Ostatnio wolę je zajadać w takiej, łatwo smarującej się formie. Odkryłam moją nową ulubioną grzankę – posmarowaną masłem migdałowym i miodem. Masło to ma bardzo specyficzny smak, trochę cierpki, ale uzależniający i intrygujący. Może nie zastąpi mi zwykłego masła orzechowego, ale jest jego dobrym zamiennikiem.

Nie wiem czy uda się na razie kupić takie w zwykłym sklepie, ale można szukać w internecie lub zrobić samemu, miksując migdały w malakserze na płynną masę.
Polecam do takich pysznych grzanek, owsianek, placków.

Tosty (chleb graham na zakwasie)
  1. masło migdałowe, miód
  2. dżem truskawkowy, serek wiejski, masło migdałowe


Komentarze

  1. Masło homemade? przyznam, że jeszcze się w Polsce z takim nie spotkałam. widziałam u naszego zachodniego sąsiada, ale nie podobała mi się konsystencja tego masła, bo tłuszcz się mocno oddzielał od masy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chciałam zrobić sama, ale akurat to dostałam w prezencie z USA (organiczne, więc jak homemade). Rzeczywiście jest wręcz płynne, coś jak śmietana 12%, trzeba co jakiś czas przemieszać albo systematycznie zjadać, wtedy nie zdąży się oddzielić :)

      Usuń
  2. Z każdym postem Ci jeszcze bardziej tego masła zazdroszcze :D ja lubię jego smak o wiele bardziej niż fistaszków. Muszę zrobic home-made, bo z tego co sie orientowałam ceny w Pl są zawrotne... A oddzielający sie tłuszcz to moja ulubiona jego cecha( tylko czekałam az sie oddzieli), no i świadczy o dobrej jakości masła ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, jak się oddziela, to jest na pewno naturalne. A ja, żeby zrobić to muszę sobie najpierw sprawić malakser :(

      Usuń
  3. migdałowe masło? aaa, pysznie brzmi :)

    OdpowiedzUsuń
  4. to masło lubi być pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  5. grzanki pierwsza klasa, uwielbiam migdały :)

    OdpowiedzUsuń
  6. To masło na twoich zdjęciach wygląda tak apetycznie, że trudno się mu oprzeć :) Jak znajdę chwilę to spróbuje takie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Porywam oba, wspaniałe tościki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pytałam kiedyś o to, ale spytam jeszcze raz. Jaki posiadasz aparat i obiektyw;)?

    OdpowiedzUsuń
  9. Zostałaś nominowana przeze mnie do Liebster Blog ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)

Popularne posty