Cynamonowe ciasto z gruszkami i kruszonką
Złociste liście spadają z drzew, muskają chodniki, głowy
przechodniów i wplątują się we włosy, które z jesienną porą zaczynają się już
elektryzować… Dobrze jest wrócić do domu naparzyć ciepłej herbaty i zjeść do
niej domowy kawałek ciasta. Jak to się mówi po angielsku – coffee cake, czyli
ciasto do kawy lub herbaty, bo najlepiej smakuje, gdy się je zaleje czymś
ciepłym zimnym zalewa się zagryzki ;)

źródło przepisu: yummy mummy
Składniki:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej ( użyłam połowę
pełnoziarnistej)
2 i ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
½ szklanki cukru
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki cynamonu
1 jajko
1/4 szklanki mleka
¼ szklanki espresso
¼ szklanki musu z jabłek*
1 łyżka oleju
½ szklanki cinnamon chips lub posiekanej mlecznej czekolady
2 gruszki pokrojone w średnie plastry
Kruszonka
¼ szklanki cukru
¼ szklanki mąki
2 łyżki masła, roztopionego
½ łyżeczki cynamonu
*można użyć kupnego lub zrobić : pokroić średnie jabłko w
kostkę, włożyć do rondelka, podlać wodą i podgrzewać pod pokrywką, aż się
rozpadnie i zrobi na papkę.
Zmieszać w dużej misce suche składniki. W osobnej
roztrzepać jajko, dodać mleko, espresso, mus jabłkowy i olej. Wlać płynne składniki do
suchych, dodać czekoladki i dokładnie wymieszać. Wlać do natłuszczonej małej blaszki,
na masie ułożyć plasterki gruszek. Połączyć składniki na kruszonkę, rozdrobnić
palcami i posypać nią wierzch. Piec około 30 minut w temp. 200 st. C, aż
patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy.
P.S. Ciasta nie wychodzi zbyt dużo, więc możecie spokojnie piec z podwójnej porcji ;)
prezentuje się po prostu wybornie ;]
OdpowiedzUsuńpyszne puszyste ciacho , zapach cynamonu i wogóle te jesienne smaki ;d
OdpowiedzUsuńWygląda tak jesiennie. :)
OdpowiedzUsuńChyba każdy lubi rozgrzać się ciepłą herbatą po długim spacerze...
Dawno nie jadłam takiego ciacha..;)
OdpowiedzUsuńlubie takie malotluszczowe ciasta ;)
OdpowiedzUsuńMam pytanko, jakie to masło orzechowe? Wygląda niesamowicie kremowo;)?
OdpowiedzUsuńhttp://taniecsmakow.blogspot.com/2012/09/jogurtowe-wieloziarniste-pancakes-z.html
To jest firmy Skippy z USA :)
UsuńA, miałam, ale crunchy. Nie jest aż takie pyszne, chociaż konsystencje ma fajną;)
UsuńNo właśnie widocznie rzecz gustu, bo jak dla mnie jest najlepsze :)
UsuńTakie smaki jak najbardziej mi pasują ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam zapach cynamonowego ciasta, unoszący się po całym domu .. :)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo bardzo kusząco ! szczególnie dla kogoś kto uwielbia cynamon :D tak jak ja :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i życzę udanej soboty ! :)
Muszę sobie takie zrobić :) Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie: dasia-handmade.blogspot.com
Owoce, cynamon, kruszonka- zestaw idealne na jesień :D
OdpowiedzUsuńZ całą pewnością do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńMM.. zapachniało mi cynamonem,:)
OdpowiedzUsuńIdealne, jesienne ciacho. Już poczułam ten zapach :D
OdpowiedzUsuńchętnie się poczęstuję :)
OdpowiedzUsuń