Chlebek owsiano-razowy
Wraz z październikiem odszedł czas na wszystko, a został
jedynie czas na najważniejsze priorytety dla studenta. Chociaż to dla studentów
różny punkt widzenia, to z pewnością aby przejść dalej, nauczyć się trzeba :)
Dlatego polecam ten szybki, zdrowy i niskotłuszczowy
chlebek, żeby zaoszczędzić trochę czasu, a zarazem mieć zapas zdrowia na parę
dni. Ma on miękką, trochę muffinową strukturę i cienką skorupkę.
Zmieszaj
składniki, upiecz i zjedz ! Najlepiej ciepły z masłem, może być na słono, na
słodko lub jako tosty francuskie. Ja najchętniej korzystałam z pierwszej opcji,
pewnie dlatego, że przypominał mi wtedy owsiankę ^^
Robiony trochę już temu, ale postanawiam poprawę i powrót
z nową bazą przepisów. Coś dla zabieganych :)
Składniki:
230g mąki razowej lub orkiszowej
170g płatków owsianych drobnych
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
1 jajko
120g jogurtu naturalnego
Ok. 250ml mleka – aby dopełnić do poziomu 480 ml płynów.
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Wysmarować średnią
podłużną foremkę masłem i posypać odrobinę bułką tartą lub kaszą manną.
Połączyć razem suche składniki. Rozbełtać jajka z jogurtem w miarce z
podziałką. Dolać mleko do poziomu 480 ml i wymieszać. Wlać mokre składniki do suchych
i dokładnie wymieszać. Przelać mieszankę do foremki, można posypać płatkami
owsianymi, pestkami dyni, słonecznika, świeżym rozmarynem, kminkiem, co
lubicie. Przykryć folią aluminiową, piec przez 30 minut. Zdjąć folię i piec
jeszcze przez 20 minut. Po wyjęciu należy
trochę ostudzić.
Przechowywać 3-4 dni owinięty ściereczką.
Same pyszności!!!uwielbiam takie zdrowotności!
OdpowiedzUsuńwyglada pysznie, chyba go upiekę niebawem
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuję! Powodzenia na studiach!:)
OdpowiedzUsuńBardzo praktycznie z proszkiem. Lubie taki chleb zwlaszcza do serow plesniowych z konfitura.
OdpowiedzUsuńPychota:) Nie piekłam takiego chlebka, ale w piekarni widuję podobny.
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda. Muszę koniecznie wypróbować. :)
OdpowiedzUsuńPowodzenia na studiach. :)
o mniam, samo zdrowie :)
OdpowiedzUsuńale cudowny !
OdpowiedzUsuńZdziwiło mnie to ,że chlebek bez drożdży:)
OdpowiedzUsuńTaki szybki w przygotowaniu.. to coś dla mnie:)
fajny, na pewno się pojawi na moim stole :)
OdpowiedzUsuńGenialnie wygląda ten chlebek, w któryś weekend muszę upiec!
OdpowiedzUsuńMuszę taki zrobić! musi smakować nieziemsko :)
OdpowiedzUsuńMmm pyszny domowy chlebek :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, z pewnością wypróbuję bo nie dość, że nie zajmuje wiele czasu to i trochę zdrowia doda :)
OdpowiedzUsuńTo coś dla mnie! Zarówno jeśli chodzi o smak, jak i wykonanie ;D.
OdpowiedzUsuńprosty, szybki, dietetyczny- idealny ;)
OdpowiedzUsuńmuszę upiec taki chlebek, mmm a dodatek obłędny *.*
OdpowiedzUsuńtaki zdrowy i pożywny i do tego domowy , tylko takie jadam pycha !
OdpowiedzUsuńCzy mogę zastaić mke razową,mąką żytnią ? czy raczej chlebek nie wyjdzie ? :)
OdpowiedzUsuńJa bym dała, wydaje mi się, że wszelkie te z pełnego przemiału będą się nadawać :)
UsuńWłaśnie upiekłam ! Cudooo < 3
OdpowiedzUsuńsuper przepis! Nieskomplikowany a chlebek na pewno pyszny, muszę upiec jak znajdę chwilę:) zapraszam również do mnie:)
OdpowiedzUsuń