Szarlotka idealna


Ostatnio ciągnie mnie do polskiej tradycji, a jeśli o niej mowa, to na przód wysuwa się nasza poczciwa szarlotka. Większość ludzi szuka tej idealnej, która trafi w nasz gust pod każdym względem lub przywoła smak dzieciństwa z rodzinnego domu. Ja swoją znalazłam, a właściwie sama skomponowałam i już nie szukam, nie drążę, bo w końcu dążymy do jednego klimatu ciasta,a ja nie chcę popaść w frustrację.

Moja wersja to cienki kruchy spód, masa przyprawionych antonówek i reszta niedbale pokruszonego ciasta. Prostota smaku, wykonania i błogość w każdym kęsie. No to co, skusicie się ?

przepis autorski

Składniki:
300g mąki
150g masła, lekko miękkiego
2 łyżki cukru
1 jajko
1 żółtko

1,5 kg jabłek, polecam antonówki, renety lub papierówki
2/3 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
po ¼ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej i goździków

Wszystkie składniki na ciasto wsypać do miski i zagnieść na gładką kulę (masło najlepiej dodać w paru kawałkach). Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 min.

W tym czasie obrać jabłka, pokroić na ćwiartki, wydrążyć środek i posiekać wzdłuż w plasterki (jak na zdj). Włożyć do dużej miski lub garnka, zasypać cukrem, cynamonem, gałką i goździkami. Wszystko dokładnie przemieszać.

Wstawić piekarnik na 190 st. C. Blaszkę ,najlepiej średnią prostokątną lub okrągłą, wyłożyć papierem do pieczenia (można też posmarować masłem i posypać bułką tartą). Ze schłodzonego ciasta oddzielić 2/3 i wylepić nim spód. Można rozwałkowywać, w paru kawałkach i dolepiać do siebie w formie. Ponakłuwać  widelcem i wstawić do piekarnika na 10 minut.
Wyjąć podpieczony spód i rozłożyć na nim równą warstwę jabłek. Na jabłka pokruszyć lub  zetrzeć na grubej tarce resztę ciasta. Piec 40 minut.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.


Komentarze

  1. rzeczywiście wygląda idealnie ,pycha *-*

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudna szarlotka. *_* Dużo kruszonki, kruche ciasto. lekko wilgotne nadzienie... Dla mnie ideał!

    OdpowiedzUsuń
  3. Szarlotka i sernik to mój żelazny zestaw i nie potrafię wybrać co wolę. Czy w ogóle można wybrać? :-) Twoja szarlota wygląda obłędnie smakowicie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie się prezentuje, myślę, że podbiłaby i moje serce ponieważ uwielbiam szarlotkę gdzie ciasta jest niedużo a jabłek ogrom :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wstyd się przyznać, ale jeszcze nigdy nie piekłam szarlotki. Muszę chyba szybko nadrobić zaległości ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. ja się skuszę i to baaaaaardzo chetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda pięknie, więc nie wątpię, że i w smaku jest idealna:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda na prawdę pysznie, szarlotka to jedno z lepszych, a przy tym banalnych ciast :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dobra szarlotka to mój ulubiony smakołyk, po prostu nie mogę się jej oprzeć :-)
    Twoja wygląda na idealną :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Z ogromną chęcią poczęstowałabym się taką szarlotką w towarzystwie tych pysznych lodów :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Moja babcia zawsze robiła szarlotkę z pianą z białek na wierzchu, lubiłem tę zapieczoną pianę chyba bardziej niż samo ciasto ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja jako fanka wszelkich szarlotek zakochuję się w każdej kolejnej. Uwielbiam ten zapach w trakcie pieczenia. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Oh ja tak ! Bardzo się stęskniłam za szarlotką ; )

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam Polskie i tradycyjne ciasta. U mnie też możesz zobaczyć szarlotkę na blogu, ponieważ ostatnio upiekłam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. ale przepysznie wygląda! poproszę kawałeczek :))

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie no, wygląda cudownie:)
    W sobotę mam zamiar piec to jesienne ciacho!
    Można wiedzieć jakiej mąki użyłaś??;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyłam mąki pszennej (typ 450), tak tradycyjnie :))

      Usuń
  17. Uwielbiam. Koniecznie z dużą ilością jabłek, (byle nie z musem jabłkowym) i właśnie z gałką lodów :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Komunikat:
    Zmieniłam adres bloga, dlatego jeśli obserwowałas Relishingmeals.blogspot.com obserwujesz, jest już nieaktualny. Problemy techniczne były tego powodem. :( Zapraszam na nowy: relishmeals.blogspot.com . Będę wdzięczna za aktualizowanie obserwacji/zmianę linku po bocznej stornie bloga.

    Pozdrawiam,
    whiness

    OdpowiedzUsuń
  19. Szarlotka to moje ulubione ciasto, a Twoje jest przecudne ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. a lody chałwowe jak zrobic? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wkrótce zamieszczę przepis, będzie pysznie :))

      Usuń
  21. Idealna? No to nie ma więcej pytań ;).

    OdpowiedzUsuń
  22. DOkładnie - Idealna
    U nas robi się podobną ale z musem jabłkowym

    OdpowiedzUsuń
  23. Mało ciasta, dużo jabłek i kruszona- podobną robi zawsze moja mama i w tej wersji smakuje mi najbardziej, uwielbiam <3

    OdpowiedzUsuń
  24. idealna. zjadłabym ją z wielką przyjemnoscią.

    OdpowiedzUsuń
  25. Szarlotka z gałką lodów - duet idealny!

    OdpowiedzUsuń
  26. Często takie piekę ale z jabłkami prażonymi z Lidla no bo to zawsze szybciej i wychodzi taniej,piękny jabłecznik.

    OdpowiedzUsuń
  27. Jest idealna! Osobiście dodałam więcej cynamonu na koszt reszty przypraw ; ) Dziękuję za przepis!

    PS. Bardzo lubię Twojego bloga, + robisz bardzo ładne zdjęcia.

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i cieszy mnie, że się z blogiem przydaliśmy :)

      Usuń
  28. Szarlotka jest fantastycznym ciastem - do jej przygotowanie nie potrzeba zbyt wielu składników, a jest naprawdę smaczna! Mi nie zdarzyło się, aby szarlotka mi nie wyszła (zazwyczaj przygotowuję szarlotkę sypaną, bo wymaga najmniejszej wprawy).

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)

Popularne posty