TRYB JASNY/CIEMNY

Lody chałwowe, bardzo miękkie


Kiedyś nie lubiłam chałwy. Wydawała mi się mdła i przesłodzona. Smaki się jednak zmieniają i teraz chałwa to dla mnie wyrób, który traktuję niczym smakosz po małym kawałeczku, delektując się mazistą strukturę sezamu.



Doszłam do tego stopnia wyrobu lodów, że połączenie składników nie zajmuje dłużej niż zrobienie sobie kanapki ! Najłatwiejsze lody, a przy tym pyszne i miękkie od razu po wyjęciu z zamrażalnika. Szybko się topią, ale nie na tyle, żebyście nie zdążyli ich zjeść :P

Składniki:
250ml śmietanki kremówki
2/3 szklanki mleka skondensowanego, słodzonego lub nie 
120g chałwy, dowolnej (użyłam kakaowej i pistacjowej)
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

Kawę rozpuścić w łyżce gorącej wody. Pokruszyć chałwę. Śmietankę ubić na gęstą pianę, a mleko wymieszać z rozpuszczoną kawą. Wlewać mleko do śmietanki, cały czas miksując na wolnych obrotach. Na koniec wmiksować pokruszoną chałwę. Włożyć masę w pojemniku do zamrażalnika, po dwóch godzinach wyjąć i przemieszać, czynność powtórzyć po kolejnej godzinie.


Komentarze

  1. chałwa to moja absolutna słabość, zakochałam się w tych lodach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lody z chałwą pistacjową to szczyt moich marzeń :-)
    Wyglądają bosko!
    Pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubiłem chałwę w dzieciństwie, ale od tego czasu jej nie jadłem :) Muszę spróbować kiedyś tego szybkiego sposobu na lody :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja lubię chałwę od zawsze, te lody są cudne

    OdpowiedzUsuń
  5. Też zauważyłam ,że smaki lubią się zmieniać:))
    A co do lodów wyglądają wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ojej, czysta rozpusta. :) Nigdy nie jadłam takich lodów.

    OdpowiedzUsuń
  7. Boskie! uwielbiam lody chałwowe Grycana posypane dodatkowo chałwą, takie domowe sa na pewno jeszcze lepsze! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Chałwa jest dla mnie niezastąpiona. Według mnie najlepsza jest oryginalna grecka chałwa, nie umywa się do naszych, jeśli miałaś okazję próbować to pewnie podzielisz moje zdanie :-)
    Ach i polecam również lwowską chałwę ze... słonecznika! Pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  9. chałwowe *_* genialna jesteś!

    OdpowiedzUsuń
  10. świetny pomysł :) Uwielbiam chałw, ale jednak takie lody są strasznie kaloryczne..

    OdpowiedzUsuń
  11. Muszą być baaaaaaardzo słodkie;)
    A ze zdjęciami to poszalałaś!
    Cudo>3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak są słodkie, więc jak ktoś woli mniej, to oczywiście mniej chałwy dodać. No ale przecież nie zje się wszystkiego na raz :P

      Usuń
  12. Uwiebiam chałwę. Lody z jej dodatkiem muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Świtne. Takiego smaku jeszcze nie jadła ;).

    OdpowiedzUsuń
  14. gdzie kupiłaś taką chałwę ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta akurat jest przywieziona z Turcji, nie widziałam jej normalnie w sklepach, ale w takiej formie można kupić chałwy firmy Koska (np. w almie) są identyczne w smaku, też tureckie i dostępne :)

      Usuń
  15. Lody są nieprawdopodobnie słodkie. Może to kwestia chałwy której użyłam (waniliowa z Lidla) albo lepiej użyć mleka niesłodzonego, ale dla osób lubiących słodycz a nie ulep - raczej niezjadliwe. Konsystencja super - bardzo delikatne i rozpływające się.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda lody są bardzo słodkie i już myślałam o tym, żeby zmienić to mleko skondensowane na niesłodzone. Jednak ta chałwa z Lidla jest bardzo słodka, jedna ze słodszych jakie jadłam, ja użyłam tych z Koski, są idealne.

      Usuń
  16. To są chyba najbardziej słodkie lody jakie jadłam w życiu! Bardzo mi smakowały, ale nie wmusiłam w siebie więcej niż kilka łyżek. Dałam chałwę z Lidla, która jest bardzo słodka. Następnym razem dam inną. Poczęstować takim deserom można nawet teściową ! 7w7

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dużo właśnie zależy od chałwy, dlatego lepiej ją spróbować i wtedy odpowiednio dać mleko niesłodzone lub słodzone. Moje chałwy były mniej słodkie, ale może zapobiegawczo lepiej użyć i tak niesłodzonego mleka. Z wiekiem widzę, że jadłabym teraz dużo mniej słodkie lody :P

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku