TRYB JASNY/CIEMNY

Czekoladki z masłem orzechowym



Ten wyjątkowy smak czekoladek Reese’s zna z pewnością wiele osób. Bardzo trafione połączenie mlecznej czekolady i masła orzechowego w postaci gofrowanej miseczki, zostaje na długo w pamięci. 



Ostatnio zostałam obdarowana zapasem, pysznej mlecznej czekolady Hershey’s oraz słojami masła orzechowego. A że ta firma produkuje owe Reese’s cups, postanowiłam sama wyczarować takie małe, słodkie miseczki. Są genialnie pyszne ! Wiem, że ciężko w Polsce o produkty tej firmy, ale inna mleczna czekolada też się nada. Powodzenia ;)


Składniki (ok. 10 czekoladek)
100g mlecznej czekolady
masło orzechowe
mini papilotki do muf finek (kupiłam w Tesco) lub jakieś ba beczkowe foremki

Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej: wziąć mniejszy i większy garnek, takie, żeby mniejszy oparł się na większym. Do większego nalać 1/3 wody i zagotować, do mniejszego włożyć połamaną czekoladę i ustawić na większym. Zdjąć na bok, gdy czekolada się całkowicie rozpuści.
Przygotować foremki. Łyżeczką nakładać na spód foremek warstwę czekolady, ok. 0,5 cm. Na to kłaść ok. ¼ łyżeczki masła orzechowego – fajny sposób: tą ilość masła wziąć w palce, obtoczyć w cukrze pudrze, ulepić kulkę, którą delikatnie spłaszczyć na krążek. Położyć na czekoladę. Na masło orzechowe nałożyć warstwę czekolady, tak żeby pokryć wierzch i boki foremki.. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.

Możecie zrobić oczywiście wyższe czekoladki, nakładając po prostu po więcej składników, ja jednak wolę te bardziej płaskie.



Komentarze

  1. Wyglądają obłędnie:) super zdjęcia:P

    OdpowiedzUsuń
  2. Hershey's rulezzz! Mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Boże, miałem ostatnio (kilka dni temu) możliwość skosztowania tych czekoladek, niebo:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł, nie znam tych czekoladek, ale na widok zdjęcia już zgłodniałam;) tj. tak zwany głód na słodycze, chyba rozumiesz...;p

    OdpowiedzUsuń
  5. Jejku proszę o jeden kawałeczek, chociaż taki malutki *.*

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie to musi być pyszne! *.*

    OdpowiedzUsuń
  7. nie znam, ale musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  8. Nieee!. bo zjem wszystkie narazxp

    OdpowiedzUsuń
  9. smak dzieciństwa, zawsze były w paczkach z usa od cioć i wujków :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Moje ulubione <3 chyba ze wszystkich przysmaków ze Stanów, najbardziej będę tęsknić za nimi.. tez myślałam żeby spróbować odtworzyć je w domu, a tu okazuje się że ty już to za mnie zrobiłaś ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ahh.. ten smak! Ulubiony element paczek od wujka ze Stanów. Muszę kiedyś zrobić w domu:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kocham Reese's! Szukam ich po całej Polsce, a jedną czekoladkę jem 3 dni i się nią delektuję :P Teraz mam przepis i sobie zrobię je sama... tylko obawiam się, że ten specyficzny smak zależy właśnie od masła orzechowego... które nadaje się najbardziej z dostępnych w naszych sklepach? Chodzi mi o smak i konsystencję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bym próbowała z Sante, ale myślę jednak, że w uzyskaniu TEGO smaku chodzi bardziej o czekoladę mleczną Hershey's, naprawdę z nią wyszły mi prawie identyczne :)

      Usuń
  13. Korzystam po raz chyba 100 z tego przepisu. Mniam! <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super! ja o nich na chwilę zapomniałam, a są pyszne :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku