TRYB JASNY/CIEMNY

Gofry pełnoziarniste cynamonowe



Zjeść gofra na śniadanie? Czy to nie tak, jak słodycze przed obiadem? Zdecydowanie nie ! Bo gofry również mogą być zdrowe i pożywne, bez kalorycznych dodatków. Ta  śniadaniowa propozycja (i nie tylko), którą zainspirowała mnie slyvvia, jest rewelacyjna. Po jednym gofrze już czuje się nasycenie, ale są takie dobre, że sięgamy po drugiego. Porcja dwóch takich gofrów, jest dla mnie porównywalna z porcją pancakesów. Nałóżmy na nie świeże owoce, twarożek, a całość można polać odrobiną syropu, bo ciasto jest mało słodkie.


Składniki (4 gofry):
2/3 szklanki mąki pełnoziarnistej (użyłam orkiszowej)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 płaska łyżeczka cynamonu
1 jajko
½ szklanki mleka, dowolnego
2 łyżki rozpuszczonego masła (letniego)

W misce mieszamy mąkę, proszek, sól i cynamon. Dodajemy jajko, mleko i masło. Wszystko porządnie mieszamy, pomagałam sobie trzepaczką, żeby nie było grudek.
Rozgrzać gofrownicę i smażyć gofry na złoty kolor (wyszło mi po około 3 pełne łyżki ciasta na sztukę).

Gofry podałam z twarożkiem wymieszanym z jogurtem i cukrem waniliowym oraz z czereśniami. Świetnie smakują polane domowym syropem czekoladowym.


Komentarze

  1. schrupałabym takiego gofra.

    OdpowiedzUsuń
  2. wygladaja jak z obrazka ! (:

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis ląduje w zakładce "do zrobienia!". Na pewno wypróbuję jak tylko dorobię się tutaj gofrownicy, bo wyglądają obłędnie :D.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają idealnie..aż ślinka cieknie..zapraszam do Gofrowni..

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie śniadanie to jest to. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cynamonowych nie jadłam, muszą być pysze :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dawno strasznie nie jadłam, a te Twoje wyglądają taaak apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. tysiac lat nie jadlam gofrow ;(

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo dobry pomysł z tym cynamonem, przy następnej okazji wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepiękne zdjęcia i cały blog!
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudnie wyglądają, ja też lubię pełnoziarniste wypieki :-)
    Zapisałam do wypróbowania, pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. najlepszy przepis na pełnoziarniste gofry. wychodzą bezbłędne, dziękuję! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. proszę, a ja jutro wreszcie sobie zrobię, bo dawno nie jadlam :)

      Usuń
  13. Właśnie je zjadłam na śniadanie. One są obłędnie pyszne!!!!!!!! Na pewno nie raz jeszcze do nich wrócę, i ten rewelacyjny zapach. Fajnie, że to taki przepis jednoosobowy, akurat dla mnie. Dziękuję za super przepis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są szybsze niż drożdżowe, więc na śniadanie jak znalazł :))

      Usuń
  14. A jakbym chciala zastapic proszek do pieczenia drożdżami ? Jaka bylaby ich proporcja?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamiast tej ilości proszku dodałabym 10g drożdży :) Później odstawić je na 30 min.

      Usuń
  15. Czy zamiast masła można by było dodać 2 łyżki oleju? Jakoś tak nie chce mi się bawić w roztapianie masła.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku