TRYB JASNY/CIEMNY

Lody czekoladowe ze śliwką


Niedziela, piękna pogoda i kolejka do lodów, pod ulubioną cukiernią. Bierzemy jogurtowe z wiśniami i nowy smak - czekoladowe ze śliwką. O jakie pyszne, niesamowite, świetne połączenie smaków. Oczywiście dla mnie były za słodkie, jak wszystkie kupne lody, ale poza tym to idealne. To właśnie one zainspirowały mnie do stworzenia tych domowych lodów, które ku mojemu miłemu zaskoczeniu, wyszły tak samo dobre, ba ! nawet lepsze, bo mniej słodkie, a co za tym idzie bardziej wyczuwa się smak czekolady i aromatycznych śliwek.

Oj chyba cukiernia musi się na jakiś czas pożegnać z jednym klientem, bo te lody są niezastąpione, także w opinii domowników, którzy zgodnie przyznali im laur konsumenta. No to jedziemy z następnymi, więc do kolejnego mrożonego posta :)

przepis autorski

Składniki (ok. 400ml):
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 150 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 100 g gorzkiej czekolady (min. 60%) 
  • 1 łyżeczka kakao 
  • 8 suszonych śliwek 
  • ¼ szklanki rumu

W garnuszku z grubym dnem wymieszać śmietanę kremówkę, mleko, cukier. Podgrzać, do rozpuszczenia się cukru, mieszając, zdjąć z palnika (nie gotować).
Żółtka ubić mikserem do białości. Wlać do garnuszka z mlekiem wymieszać i podgrzewać, do zgęstnienia, gdy będziemy mieszać drewnianą łyżką, to płyn powinien ją delikatnie oblepiać. Nie można doprowadzić do wrzenia! (masa od razu się zwarzy). Zdjąć z palnika. Czekoladę włożyć do miseczki i rozpuścić w mikrofali na minutę*, dodać do mlecznej mieszanki razem z kakao i wymieszać do jej rozpuszczenia. Najlepiej będzie mieszać metalową trzepaczką, wtedy wszystko się ładnie łączy.
Masę przelać do pojemnika i  schłodzić do temp. lodówkowej, najlepiej wstawić na noc do lodówki lub na parę godzin.
Śliwki włożyć do miseczki i zalać rumem, żeby wszystkie go dotykały, nie muszą być całe zanurzone. Również włożyć do lodówki, zgodnie z czasem do lodów.

Po czasie schładzania w lodówce (najlepiej na drugi dzień), wyjąć śliwki z rumu i pokroić na średnie kawałki (jedną na ok. 4). Wrzucić do pudełka z lodami i wymieszać. Masa powinna być gęsta i musowa. Włożyć do zamrażarki i zamrozić. Co pewien czas (co godzinę), mieszaninę lodową zmiksować, by ograniczyć powstawanie kryształków lodu. Mnie wystarczyło 2 razy co godzinę.

Przed podaniem, lody należy wyjąć parę minut wcześniej, żeby trochę zmiękły i dało się je swobodnie nakładać.

* są różne techniki łączenia czekolady z mlekiem, można wrzucić twardą czekoladę do masy mlecznej, ale ja rozpuściłam i idealnie się połączyło


 

Komentarze

  1. wyglądają naprawdę dobrze - smutne to, że dzisiaj coraz więcej rzeczy lepiej zrobić w domu - bo są smaczniejsze i zdrowsze niż ze sklepu

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmm domowe zawsze najlepsze!
    wspaniałe połączenie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. zawsze w cukierniach wybieram te najbardziej słodkie smaki, na te czekoladowo śliwkowe rzuciłabym się od razu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie lody już same w sobie są pyszne. A jeszcze z taką śliwką i sosikiem, muszą zwalać z nóg. I to tak, że nic nie pozostanie, jak siedizeć i jeść... :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fanastyczny przepis na lody. i zdjęcia takie że mam ochotę wyjąć łyżkę…

    OdpowiedzUsuń
  6. muszą być przepyszne! śliwka w czekoladzie mmm :))

    OdpowiedzUsuń
  7. ooooooo rany! pysznosci <3

    OdpowiedzUsuń
  8. o, kolejne lody u Ciebie! i to jeszcze o takim niespotykanym smaku... :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zaranekporanek7 maja 2012 20:59

    Kaśka. bierzesz mikser do Lublina. :*

    OdpowiedzUsuń
  10. Rewelacja! Lody czekoladowe to pyszności same w sobie, a dodatek suszonych owoców bardzo mi się podoba! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Looks delicious!

    Nathalie
    nsroths@employees.org
    http://nathaliecalifornie.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  12. mmm lody czekoladowe - uwielbiam!!!

    OdpowiedzUsuń
  13. Mmm, czekoladowe lody, pychota!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku