TRYB JASNY/CIEMNY

Mleczna kasza z gruszką i suszoną figą

Ostatni tydzień, przyniósł w moim małopolskim regionie, dużo słońca i ocieplenia, czego nie można powiedzieć o dniu dzisiejszym :( Udało mi się jednak skorzystać z tych przyjemnych dni i spożytkować zapasy mojej energii na zwiększoną aktywność fizyczną na łonie natury. Codzienne biegi wycisnęły ze mnie wszystkie poty, ale za to pozytywnie naładowały do nauki i wzmożyły moją fantazję kulinarną. Na regenerację potreningową zdecydowałam się, kierowana swoistą potrzebą wynalazków, na kaszę w naturalnie słodkim wydaniu. Jest zdrowo, pożywnie i mamy energię na dalszą część dnia :)

Składniki (1 porcja):
  • 3-4 łyżki kaszy pęczak lub innej jęczmiennej
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/4 szklanki mleka
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1 gruszka
  • 1 suszona figa
Zagotowujemy w rondelku wodę z mlekiem, wsypujemy kaszę i gotujemy do miękkości, na małym ogniu przez około 15 min. Kasza powinna wchłonąć cały płyn. Jogurt mieszamy z cynamonem i umieszczamy na dnie miseczki. Gruszkę obieramy i kroimy w paski, figę kroimy na średnie kawałki. Ugotowaną, miękką kaszę nakładamy na jogurt razem z gruszką i figą.




Komentarze

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku