Babka Panettone z białą czekoladą i pomarańczą
Zazwyczaj na Wielkanoc, oprócz pieczenia drożdżowej babki, kupujemy w sklepie jej włoską kuzynkę, czyli babkę Panettone. Pochodzi ona z Mediolanu i przypomina drożdżowe ciasto, ale jednak ma taką delikatniejszą i strzępiastą strukturę.
W tym roku postanowiłam zrobić taką babkę, która ma coś z tych drożdżowych, ale jest bardziej jak Panettone. Jak dla mnie jest idealna, o orzechowym posmaku i przyjemnym zaskoczeniu, kiedy natkniemy się na kawałek słodziutkiej białej czekolady. Polecam :)
Składniki:
• 15 g świeżych drożdży
• 4 łyżki ciepłego mleka
• 350 g mąki tortowej
• szczypta soli
• 50 g brązowego cukru
• 50 g rodzynek
• 50 g orzechów włoskich, zrumienionych na patelni i grubo pokrojonych
• drobno starta skórka z 1 pomarańczy
• 3 duże jajka
• 100 g miękkiego masła (+ 1 łyżka roztopionego masła do posmarowania formy i 3 łyżki do posmarowania babki)
• 50 g białej czekolady, posiekanej na kawałeczki (może być ciemna czekolada, ale może zabarwić ciasto na brązowy kolor, dlatego po jej dodaniu tylko delikatnie mieszmay ciasto)
• 15 g świeżych drożdży
• 4 łyżki ciepłego mleka
• 350 g mąki tortowej
• szczypta soli
• 50 g brązowego cukru
• 50 g rodzynek
• 50 g orzechów włoskich, zrumienionych na patelni i grubo pokrojonych
• drobno starta skórka z 1 pomarańczy
• 3 duże jajka
• 100 g miękkiego masła (+ 1 łyżka roztopionego masła do posmarowania formy i 3 łyżki do posmarowania babki)
• 50 g białej czekolady, posiekanej na kawałeczki (może być ciemna czekolada, ale może zabarwić ciasto na brązowy kolor, dlatego po jej dodaniu tylko delikatnie mieszmay ciasto)
dekoracja: lukier na białku, smażona skórka pomarańczowa, płatki migdałowe, czekoladowe jajeczka
Drożdże
skruszyć do miski, dodać mleko, 1 łyżkę mąki i 1 łyżeczkę cukru.
Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Dużą formę na babkę wysmarować
1 łyżką roztopionego masła. Mąkę przesiać do miski, dodać sól,
wyrośnięte drożdże, cukier, rodzynki, orzechy i skórkę z pomarańczy.
Następnie dodać lekko roztrzepane jajka i 100 g masła.
Wyrabiać w misce przez 5 minut lub do czasu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (można wyrabiać mikserem mieszadłem do ciasta drożdżowego). Wyrabiać kolejne 5 minut - mikserem lub ręcznie, wyjmując ciasto na posypaną mąką stolnicę. Umieścić ciasto w misce, przykryć przeźroczystą folią i odstawić do wyrośnięcia na 60 minut.
Wyrabiać w misce przez 5 minut lub do czasu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (można wyrabiać mikserem mieszadłem do ciasta drożdżowego). Wyrabiać kolejne 5 minut - mikserem lub ręcznie, wyjmując ciasto na posypaną mąką stolnicę. Umieścić ciasto w misce, przykryć przeźroczystą folią i odstawić do wyrośnięcia na 60 minut.
Uderzyć pięścią w
wyrośnięte ciasto i wyrabiać przez 5 minut (mikserem lub rękami na
podsypanej mąką stolnicy). Na koniec dodać czekoladę. Ciasto ułożyć w
formie, przykryć przeźroczystą folią i odstawić na 30 - 60 minut do
wyrośnięcia (ciasto powinno wypełnić całą formę).
Wierzch polać 3 łyżkami roztopionego masła i piec przez 30 - 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gdyby babka zaczęła za bardzo się rumienić, położyć na niej luźno kawałek folii aluminiowej.
Wyjąć z piekarnika, przykryć ściereczką i ostudzić. Wyłożyć na paterę, polać lukrem i udekorować skórką pomarańczową, płatkami migdałowymi.
Wierzch polać 3 łyżkami roztopionego masła i piec przez 30 - 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gdyby babka zaczęła za bardzo się rumienić, położyć na niej luźno kawałek folii aluminiowej.
Wyjąć z piekarnika, przykryć ściereczką i ostudzić. Wyłożyć na paterę, polać lukrem i udekorować skórką pomarańczową, płatkami migdałowymi.
rownież robiłam panettone, jestem zachwycona :D
OdpowiedzUsuńa ja jeszcze nigdy nie probowalam (:
OdpowiedzUsuńwygląda przepięknie :)
OdpowiedzUsuńjest cudowna! szkoda, że mi za bardzo nie wyszło drożdżowe ;(
OdpowiedzUsuńwesołych!
u mnie nigdy jej nie bylo ;)
OdpowiedzUsuń