Norweskie bułeczki cynamonowe
Karnawał czas zacząć! Na blogu lądują tylko moje ulubione przepisy, a te bułeczki są najlepsze. Znacie takie rzeczy, które są po prostu cudowne w swej prostocie, zarówno w wykonania jak i w smaku. Swoim zapachem, bardzo skutecznie zaganiają rodzinkę do kuchni i wszyscy z zaślinionymi brodami wpatrują się w szybkę rozpalonego piekarnika.
Najlepsze są na ciepło, rozrywane palcami, ale na drugi dzień nie ubywa im wiele uroku :)
Przepis kochanej Nigelli z książki "Jak być domową boginią".
Ciasto (20 bułeczek):
- 600g mąki pszennej
- 100g cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 45g świeżych drożdży
- 100g masła
- 400ml mleka
- 2 jajka
Wypełnienie
- 150g miękkiego masła
- 150g cukru
- 1 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 jajko, rozkłócone do posmarowania
Blacha o wymiarach około 33 x 24 cm, wyłożona papierem do pieczenia na dnie i przy ściankach
Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.
W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i sól. Podgrzej pół szklanki mleka i rozpuść w nim drożdże. Roztop masło i wlej je, mieszając trzepaczką, do mleka z jajkami, dodaj rozpuszczone drożdże. Następnie zalej płynem sypkie składniki. Wymieszaj, a gdy się połączą zagnieć ciasto ręcznie albo za pomocą robota kuchennego na opcję wyrabiania ciasta, aż będzie sprężyste i gładkie.
Uformuj kulę z ciasta, włóż do wysmarowanej oliwą miski, przykryj plastikową folią i odstaw na około 25 minut, żeby wyrosło.
Oddziel 1/3 ciasta i rozwałkuj je albo rozciągnij tak, żeby wypełniło przygotowaną blachę, to będzie spód bułeczek. Rozwałkuj resztę ciasta na oprószonym mąką blacie, na prostokąt o wymiarach około 50 x 25 cm. Zmieszaj składniki wypełnienia w małej misce i rozsmaruj masę na dużym prostokącie ciasta. Postaraj się pokryć całą powierzchnię. Zroluj krótszy bok ciasta tak, żeby powstała długa kiełbasa. Pokrój wałek na plastry o grubości 2 cm, by wyszło około 20 kawałków. Rozłóż je rzędami na blasze spiralnym bokiem do góry. Nie martw się, jeśli dobrze nie wypełnią formy, bo jeszcze wyrosną. Posmaruj je jajkiem i odstaw na 15 minut, żeby wyrosły, zrobił się miękkie i puszyste.
Wstaw blachę do piekarnika i piecz bułeczki 20-25 minut, aż urosną i będą złocisto-brązowe. Nie przejmuj się, jeśli miejscami będą mocno przypieczone. Przełożyć z blachy na kratkę, trzymając za papier.
Odrywać po bułeczce i jeść na ciepło.
Ale smakowite! :D Zrobiłabym, ale nie będzie miał kto tego zjeść, a ja sama po całej blasze miałabym zbyt duże wyrzuty sumienia.... ;P
OdpowiedzUsuńjeśli smakują tak cudownie, jak się zapowiadają, to biorę!
OdpowiedzUsuńJeżeli cynamonowe, to nie mogę przejść obok nich obojętnie ;)
OdpowiedzUsuńSą niesamowite, naprawdę warto. Rzeczywiście wychodzi ich sporo, u mnie w 4 osoby zjedliśmy 8, a reszta poszła do koleżanki w odwiedziny :)
OdpowiedzUsuńwystarczy słowo "cynamonowe" i przepis juz podbił nasze serducha:)
OdpowiedzUsuńsłodkie te Twoje bułeczki :-)
OdpowiedzUsuńwygląda świetnie ! nie jest też specjalnie skomplikowane, wiec na pewno wypróbuję ! :]
OdpowiedzUsuńo matko Kasia <3 ! I jak tu się powstrzymać od takich słodkości <3?
OdpowiedzUsuńNo, ja się ledwo hamuję:P Dobrze, że ma kto u mnie zjadać, bo by było ciężko :)
OdpowiedzUsuńTrafiłam na Twojego bloga poprzez Owsiankową Krainę i bardzo się z tego powodu cieszę :) Masz bardzo ciekawe przepisy. Na wiele rzeczy tutaj zamieszczonych chętnie bym się skusiła :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, no to teraz tylko zabierać się do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńTe bułeczki wyglądają pięknie! Ciekawe, czy dałoby się część ciasta zamrozić?
OdpowiedzUsuńOczywiście, najlepiej zamrozić już pokrojone bułeczki, później po wyjęciu rozmrozić i zostawić jeszcze, żeby podrosły te 15 min, a potem już piec :)
Usuń