Chlebek rabarbarowy z orzechami
Znalazłam ostatnio w zamrażarce rabarbar, który zerwałam w lecie na ogródku. A na ten składnik, czekał tylko jeden idealny przepis, znaleziony na blogu Zieleniny.
Ciasto jest wilgotne, delikatnie słodkie i pożywne. Jak dla mnie, nadaje się na śniadanie, deser i kolację. Sama zjadłam chyba połowę :))
Składniki (na małą keksówkę):
Posypka:
- 1/4 płatków owsianych
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka świeżo startej skórki cytrynowej/pomarańczowej
- 1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek
Na ciasto:
- 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1/4 szklanki oleju roślinnego
- 2 jajka
- 3/4 szklanki maślanki
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka pokrojonego na plasterki rabarbaru
- 1/4 orzechów włoskich (mogą być migdały, laskowe), uprażonych na suchej patelni i posiekanych
Piekarnik
nagrzewamy do 180 stopni, keksówkę wykładamy papierem lub tylko
natłuszczamy.
Wszystkie składniki
posypki mieszamy dokładnie ze sobą, odstawiamy na bok.
Mąki przesiewamy
do miski, mieszamy dokładnie z sodą i solą. W osobnej misce łączymy
cukier z olejem. Jajka ubijamy lekko z maślanką i dodajemy do cukru z
olejem, mieszamy dokładnie. Mokre składniki dodajemy do suchych,
mieszamy tylko do połączenia składników, dodajemy rabarbar i orzechy
ponownie mieszamy.
Wlewamy ciasto do
foremki, nakładamy posypkę i pieczemy ok. 50-60 minut aż wbity patyczek
będzie suchy. Studzimy na kratce, kroimy zupełnie zimny, bo inaczej się
rozsypie.
Ha! Zaintrygowało mnie skąd masz rabarbar o tej porze roku, a tu takie numery :) Wiesz, że nigdy nie pomyślałabym aby go zamrozić ?
OdpowiedzUsuńCiacho wspaniałe, fajne tak sobie odświeżyć letnie smaki :)
Pozdrawiam serdecznie!
Cudny ten chlebek... Wielka fanka rabarbaru co prawda nie jestem, ale wyglada tak slicznie... :):):)
OdpowiedzUsuńwww.lejdi-of-the-house.bloog.pl
Ooo chlebek z rabarbarem, zjadłabym sobie taki c:
OdpowiedzUsuńKiedyś piekłam chleb, ale z powodu nawału spraw różnych zaniedbałam. Muszę do tego wrócić :-)
OdpowiedzUsuńTo jest właściwie takie owocowe ciasto w formie chlebka. Jednak jest na pewno od zwykłych ciast mniej słodkie.
Usuń