Sałatka z jajkiem w koszulce i sosem bazyliowym
Uwielbiam jajka, świeżą bazylię i cieplutkie grzanki z bagietki, z masłem czosnkowym. Wykorzystałam to wszystko do bardzo, ale to bardzo smacznej sałatki obiadowej. Jakoś tak, gdy pomyślę o zbliżających się świętach i typowych dla nich daniach, to wolę zrobić sobie na razie trochę lżejsze menu. Przy okazji nabiorę ochoty na te wszystkie pyszności :)
Składniki (1 porcja) :
- garść mieszanki sałat z roszponką
- 1/4 żółtej papryki, pokrojonej w paseczki
- 3 pomidorki koktajlowe, w ćwiartki
- łyżka zielonych oliwek, przekrojonych na pół
- 1 jajko
- sól
Sos :
- 1/4 pęczka świeżej bazylii
- 3 łyżeczki oliwy z oliwek
- pół ząbka czosnku
- szczypta soli i pieprzu
Dodatek: kromki bagietki z masłem czosnkowym, podpiekane na suchej patelni
Warzywa ułożyć na talerzu. W rondelku zagotować wodę z 1/2 łyżeczki soli, rozbić jajko w miseczce i delikatnie zanurzyć je w wodzie, tak aby żółtko się nie rozlało. Gotować 3 min. Wyjąć jajko za pomocą łyżki z dziurkami i położyć na sałatce.
Wszystkie składniki na sos zmiksować dokładnie blenderem. Polać nim jajko i sałatkę.
Podawać z grzankami.
Komentarze
Publikowanie komentarza
Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)